پوهنحی تعلیم و تربیه

بسم الله الرحمن الرحیم

شناسنامه‌ی پوهنځی تعلیم وتربیه

تاریخچهی پوهنحی تعلیم و تربیه

پوهنحی تعلیم وتربیه (هستهی اساسی پوهنتون بدخشان) که اکنون به عنوان یک پوهنحی فعال در جمع پوهنحی‌های نه گانهی پوهنتون بدخشان محسوب می‌شود" سنگ زیربینایی آن برای نخستین بار در سا ل(۱۳۶۶) هجری شمسی معادل به سال (۱۹۸۷) میلادی بهنام موسسه‏ی عالی تربیه معلم ناصر خسرو گذاشته شد. و متعاقبا، این نهاد درسال ۱۳۷۸حسب فرمان حکومت وقت بهنام پیداگوژی ناصر خسرو مسمی گردیده و به سویه‏ی لیسانس درچوکات وزارت تحصیلات عالی  فارغ التحصیل میداد. درسال ۱۳۸۲هجری شمسی، حسب فرمان حکومت انتقالی به پوهنحی تعلیم وتربیه (پوهنحی آموزش وپرورش) مسمی گردید. از همان تاریخ تا اکنون تعداد کثیری ازمعلمان مجرب و مسلکی به جامعهی معارف افغانستان تربیه و تقدیم نموده است. این پوهنحی در سال ۱۳۸۲ با پنج دیپارتمنت شامل ریاضی وفزیک، کیمیا وبیولوژی، انگلیسی، علوم وفرهنگ اسلامی و تاریخ و جغرافیه تأسیس شد. درسال۱۳۸۷دیپارتمنتهای انگلیسی، تاریخ وجغرافیه علوم و فرهنگ اسلامی حسب ضرورت از بدنهی پوهنحی تعلیم و تربیه جداشده به پوهنحیهای جداگانه ارتقا یافت. درحال حاضر پوهنحی تعلیم وتربیه با دیپارتمنتهای فزیک، کیمیا، ریاضی، بیولوژی در حال پذیرش محصل است. در سال جاری نظر به فیصلهی شورای رهبری مقام محترم وزارت تحصیلات عالی سه دیپارتمنت دیگر در چوکات این پوهنحی منظور گردیده که شامل دیپارتمنتهای علوم و فرهنگ اسلامی، ادبیات دری، مدیریت آموزشی ایجاد گردیده است.  این دیپارتمنتها دارای امکانات آموزشی و کمکهای آموزشی مناسبی مانند لابراتوارهای  کیمیا، فزیک و بیولوژی میباشد. دیپارتمنت بیولوژی از آوان تاسیس دارالمعلمان با دیپارتمنت کیمیا به صورت مشترک به فعالیت آغاز نمود. درسال ۱۳۸۸ هـ ش. دیپارتمنت بیولوژی و کیمیا، براساس پیشنهاد استادان دیپارتمنت و تأئیدی شورای علمی پوهنحئی تعلیم و تربیه، شورای علمی مووسسه تحصیلات عالی و منظوری وزارت تحصیلات عالی؛ به دو دیپارتمنت مستقل بیولوژی و کیمیا، از هم جدا گردید. و اینک هر دو دیپارتمنت، به امور محولهی خویش بهصورت جداگانه و مستقل ادامه میدهند. دیپارتمنت ریاضی از بدوی تاسیس(۱۳۶۶)  تحت نام  دیپارتمنت ریاضی و فزیک فعالیت مینمود. درسال ۱۳۸۲هـ ش. که اصلاحات دروزارت تحصیلات عالی آغاز گردید، این انستیتیوت در قالب پوهنحئی تعلیم و تربیه، به پوهنتون عمومی بدخشان پیوست و دیپارتمنت ریاضی وفزیک در چوکات پوهنحی تعلیم و تربیه از آن زمان الی سال ۱۳۹۷ به فعالیتهای خویش ادامه داد. تا اینکه درسال ۱۳۸۷ هـ ش.  نظر به لزوم دید به دو دیپارتمنت مستقل ریاضی و فزیک از هم جدا گردید. و اکنون این دو دیپارتمنت بهصورت مستقل در چوکات این پوهنحی فعالیت مینمایند.

دیدگاه، ماموریت، ارزش ها واهداف ستراتژیک پوهنحی تعلیم و تربیه

1- دیدگاه

پوهنحی تعلیم وتربیه‏ی پوهنتون بدخشان با داشتن نیروی انسانی متدین، متخصص و پرتلاش، می­خواهد یکی از بهترین پوهنحیهای تعلیم و تربیه در سطح کشور باشد.

2- رسالت

پوهنحی تعلیم و تربیه‏ی پوهنتون بدخشان با در نظر داشت ارزشهای اسلامی و اکادمیک، منافع ملی و رعایت اصول مسلکی، انجام تحقیقات علمی، تربیه‏ی کادرهای متخصص، متعهد و اخلاصمند و عرضه‏ی خدمات اکادمیک معیاری درسطح ملی را رسالت خویش می­داند.

3.  ارزشها:

پوهنحی تعلیم و تربیه‏ی پوهنتون بدخشان به صفت یک نهاد تحصیلی دولتی به  تقویت و حفظ ارزشهای ذیل متعهد میباشد.

1-  احترام به مقدسات دینی و مذهبی و نهادینه سازی ارزشهای اسلامی؛

2-  جلوگیری از هر نوع تعصب و تبعیض؛

3-  ارجگذاشتن به داشتههای معنوی و فرهنگی؛

     4-  تشویق خلاقیت، نوآوری و ابتکار در عرصههای علمی و تحقیقاتی؛

5-  تقدیم افراد مسلکی، مسوولیت پذیر و متعهد به جامعه؛

6-  جلوگیری ازآلوده گی  محیط زیست و هوا؛

7-  احترام گذاشتن به هنجارها و ارزش اسلامی و ملی؛

8-  احترام گذاشتن به هنجارها و ارزشهای اکادمیک ملی و بین المللی؛

9-  پایبند به ایجاد روحیهی‎‎ همکاری و همدیگر پذیری؛

10-  تلاش در قسمت توسعه‏ی ارزشهای اقتصاد محلی و ملی؛

11-  رعایت عدالت در امور کاری پوهنحی؛

12-  رعایت اخلاق اکادمیک.

 

4 - اهداف ستراتیژیک پوهنحی تعلیم وتربیه

1- تطبیق برنامههای تضمین کیفیت در سطح پوهنحی؛

2-کسب استقلالیت اکادمیک در رشتههای فزیک و بیولوژی؛

3-ارتقای درجه‏ی تحصیلی استادان لیسانس موجود، یک نفراز کارمندان اداری به سویهی ماستر و 5 نفر از استادان به سویهی دوکتور؛

4- تمدید تفاهم نامههای قبلی و امضای تفاهمنامههای جدید با ادارات ذی نفع؛

5- برگذاری 80 کنفرانس علمی درسطح پوهنحی و پوهنتون؛

6- نشر 250 آثار علمی تحقیقی، تالیفی و ترجمه به سطح ملی و بین المللی؛

7- افزایش 35 فیصد تعداد محصلان؛

9- ایجاد سهولتهای تدریسی، استفاده از تکنالوژی معلوماتی در دفاترعلمی و اداری برای همه منسوبین پوهنحی؛

10- تجهیز 12 صنف درسی به صورت معیاری در سطح پوهنحی؛

11- تطبیق بهتر سیتم کریدت به شکل محصلمحور به منظوربالا بردن اعتبار اکادمیک؛

12-تقویت تعلق وتعهد به ارزشهای اسلامی و افغانی؛

13-زمینهسازی برای استفاده‏ی بیشتر از فرصتها و کاهش تهدیدها؛

14-ایجاد فارم تحقیقی برای دیپارتمنت بیولوژی.

 

۵- بخش علمی تحقیقی

   1-   ارتقای ظرفیت علمی استادان؛

2-     بلند بردن رتب علمی ودرجهی تحصیلی استادان؛

3-     زمینه‏سازیهای لازم برای ارتقای ظرفیت علمی محصلان؛

4-     ازدیاد تشکیلات اکادمیک پوهنحی؛

5-     ایجاد دیپارتمنتهای تعلیمات مسلکی، ادبیات دری، انگلیسی، ثقافت اسلامی، تاریخ وجغرافیه؛

6-     امضای تفاهمنامه‏ها با مووسسات خارجی به منظور بلند بردن ظرفیتهای علمی استادان و محصلان؛

7-     فرستادن استادان به بورسهای ماستری ودوکتورا؛

8-     ایجاد مرکزتحقیقات علمی درسطح پوهنحی؛

9-     بهدست آوردن اعتبار اکادمیک در میان پوهنحیهای ولایات و مرکز.

 

6- بخش محصلان

1-  افزایش۳۵درصد محصلان؛

2-  تطبیق سیستم کریدت به شکل معیاری؛

3-  تطبیق سیستم محصل محور؛

4-  تطبیق برنامههای آموزش الکترونیکی و آنلاین (E- Learning) ؛

5-  زمینه‌سازی برنامههای تحقیقی برای محصلان؛

6-  استفاده از روشهای بهتر تدریس توسط استادان؛

7-  ایجاد لابراتوار مجهز به دیپارتمنت های ریاضی، فزیک، کیمیا و بیولوژی

8-  جذب لابرانتهای متخصص در دیپارتمنتهای چهارگانه؛

9-  ایجاد صنوف معیاری برای محصلان؛

   10-   ایجاد مرکز خدمات مشوره دهی برای محصلان؛

11-  زمینه سازی برای ارایه‏ی کنفرانسهای علمی برای محصلان؛

12-  ایجاد سالون کنفرانسهای علمی برای محصلان؛

13-  تأمین خدمات محصلان؛

14-   شناسایی و تقویت استعدادهای محصلان؛

15-   تشویق محصلان خلاق، مستعد و تلاشگر.

 

دیپارتمنت ها

دیپارتمنت بیولوژی

دیپارتمنت بیولوژی در سال 1366 – 1402 به فعالیت علمی و اکادمیکی خود ادامه داده است در سال 1367 با ارتقای مووسسه عالی تربیه معلم به انستیتیوت پیداگوژی دیپارتمنت بیولوژی با دیپارتمنت کیمیا مشترکا فعالیت می‌نمود در سال 1382 که اصلاحات وزارت تحصیلات عالی آغاز گردید این انستیتیوت در قالب پوهنحی تعلیم و تربیه به تحصیلات عالی بدخشان پیوست. دیپارتمنت بیولوژی در چوکات پوهنحی تعلیم و تربیه از ان زمان الی سال 1387 فعالیت‌های خویش را ادامه داد. در سال 1388 بر اساس پیشنهاد استادان دیپارتمنت بیولوژی و کیمیا و با تائیدی شورای علمی پوهنحی تعلیم و تربیه و شورای علمی مووسسه تحصیلات عالی و منظوری وزارت تحصیلات عالی به دو دیپارتمنت مستقل بیولوژی و کیمیا از هم جدا گردید؛ و این که دیپارتمنت بیولوژی به امور محوله خویش بهصورت جداگانه و مستقل ادامه می‌دهد.

 دیپارتمنت بیولوژی به عنوان یک رشتهی مستقل و معتبر علمی در چوکات پوهنحی تعلیم و تربیه پوهنتون بدخشان ایجاد گریده و در تبانی با مقرره‌ها و طرزالعملهای وزارت تحصیلات عالی افغانستان کار و فعالیت می‌کند. این دیپارتمنت تلاش می‌کند در راستای بهتر شدن فعالیت‌های علمی خود و جهت تولید علم و نوآوری‌های علمی، روش هدفمندانه و علمی داشته باشد.

اهداف علمی و استراتژیک

  • ظرفیت سازی تخصصی (دانش مسلکی)

 یکی از مهم‌ترین بخش فعالیت‌های علمی دیپارتمنت بیولوژی پرورش، تربیه و مسلکی‌سازی معلمان جوان است که شایق این رشته‌اند. به هدف اینکه دانش آموختگان این بخش بتوانند با مطالعات دقیق علم بیولوژی به عنوان یک دانش آموخته بر علاوه تدریس سطح آگاهی‌های محیط زیستی و حفظ تنوع بیولوژیکی را بالا برده استفاده پایه دار از منابع طبیعی را ترویج می‌کنند.

  •  فعالیت‌های اجتماعی

 محصلان رشته بیولوژی در پهلوی اینکه دانش مسلکی را فرامی گیرند، نقش مهم و کلیدی را در بخش حفظ و محافظت تنوع بیولوژیکی را دارند. علم بیولوژی عبارت ازمطالعه موجودات زنده می‌باشد. بنأمحصلان رشته بیولوژی قدرت آن را دارند تا در باره اهمیت حیات وحش و مابع طبیعی و استفاده پایداران برای جامعه معلومات ارایه نمایند.

 یکی از کارهای مهم علم بیولوژی مطالعه موجودات زنده، شناسائی آن‌ها و حفظ تنوع بیولوژیکی است. به نسبت اینکه فرهنگ و تمدن انسان‌ها در ادوار مختلف بیولوژیی وابسته به تنوع بیولوژیکی بوده از جمله غذا، لباس و دارو است. پس مطالعه تنوع بیولوژی برای بشریت اهمیت زیاد دارد.

  •  تربیهی نیروی متخصص و مسلکی

 بیولوژی به مطالعه و تحقیق موجودات زنده پرداخته و اهمیت موجودات زنده را برای زندگی بشریت ضروری رونمای می‌کند. متخصصین بیولوژی به چگونگی مطالعه، تحقیق و جستجوی بیولوژیکی می‌پردازند و شکل، ساختار، روش زندگی، رشد و تکثرموجودات زنده را به عنوان محقیق بیولوژی بررسی می‌کنند.

  • معلمان متخصص

 بیشتر فارغ التحصیلان رشته بیولوژی به تدریس اشتغال می‌ورزند. معلم بیولوژی نقش مهم را در ذهنیت دهی و آگاهی اذهان مردم در جامعه دارد. به نسبت اینکه ما برای زندگی روزمره به موجودات زنده نیاز مبرم داریم، بنأ درس بیولوژی و آموزگار آن دارای منزلت و مقام منحصر به فرد اند.

  • آگاهی و بیداری

 آگاهی سرآغاز انتخاب است، انتخاب سرآغاز موفقیت وپیشرفت، ما نیاز به آگاهی ازموجودات زنده محیطمان داریم چون موجودات زنده برای بشریت خانه، غذا، دارو و غیره می‌باشد که اقتصادی ما و بسته به منابع طبیعی محیطمان می‌باشد. حفظ حیات وحش باعث رفاه انسان می‌شود.

دیدگاه دیپارتمنت بیولوژی

دیپارتمنت بیولوژی متعهد به تربیه معلمان متعهد، متخصص، فعال و مسلکی در رشته‏ی بیولوژی آراستهی با توانایی‌های تدریسی، تحقیقی، مهارت‌های پیداگوزی و متعهد بار ارزش‌ها و معیارهای اسلامی، ملی و بین‌المللی بوده تا در پنج سال آینده در جمع بهترین دیپارتمنت‌های پوهنتون بدخشان قرار گیرند.

دیپارتمنت بیولوژی پوهنحی تعلیم و تربیه، پوهنتون بدخشان با توجه به دیدگاه فوق الذکر رسالت خویش را پیرامون موارد زیر خلاصه می‌کند.

۱-  آماده ساختن نیروی انسانی متخصص و کارا در جامعه؛

۲-  ارایهی خدمات تحصیلی و معیاری برای متقاضیان دانش بیولوژی با معیارهای ملی و بین المللی؛

۳-  تولید علم و دانش از راه تحقیق، تجربه و مطالعه؛

۴-  ترویج و استفاده از دستاوردهای علمی و تحقیقی دیگران؛

۵-  فعالیت‌های آموزشی به هدف یاد گیری بهتر و خوبتر.

مأموریت دیپارتمنت بیولوژی

دیپارتمنت بیولوژی رسالت دارد تا پروگرام‌های اکادمیک پذیرفته شده این رشته را به سطح ملی و بین‌المللی به منظور تربیت استادان و معلمان مسلکی، متخصص مطابق نیارمندی‌های جامعه در بخش‌های تدریس، تحقیق، فعالیت‌های اکادمیک تطبیق و عملی سازد. مأموریت خویش را به شرح زیر خلاصه می‌کند.

۱-  ارایهی خدمات بهتر تحصیلی با معیارهای ملی و بین المللی؛

۲-  فراهم سازی تسهیلات آموزشی برای محصلان؛

۳-  تلاش جهت ارتقأ و ترفیع علمی استادان؛

۴-  تلاش و استفاده از روش‌های نوین و مفید آموزشی؛

۵-  ترویج فعالیت‌های علمی و تحقیقی در دیپارتمنت؛

۶-  تلاش جهت برقراری روابط دوستانه با نهادهای علمی و تحقیقی.

نگرش دیپارتمنت بیولوژی

دیپارتمنت بیولوژی افزون به فعالیت‌های علمی و تحقیقی خویش، دید عمیقی در راستای سلامت، جامعه داشته و بدون وابستگی، تعصب و جعل کاری فعالیت‌های خود را دنبال می‌کند. این دیپارتمنت دورنمای نگرش خود را در جامعه با موارد زیر خلاصه می‌کند.

            1-  احترام به ارزش‌های مقدس اسلامی و انسانی؛

2-  پاسخ به نیازهای علمی در جامعه؛

3-  تلاش جهت تولید علم و دانش بیولوژیکی؛

4-  رشد کیفیت تحصیلی و نوآوری‌های علمی؛

             5- اگاهی دهی از حیات وحش در محیط؛

6-  حفظ تنوغ بیولوژیکی در محیط؛

7-  سهم در تولید مواد غذای با استفاده از تکنالوژی عصری؛

8-  نگرش اخلاقی و انسانی و حسن رفتار و تفاهم در جامعه؛

9-  نگرش تجددگرایانه به هدف نو آوری های علمی؛

10- ارایه خدمات تحصیلی با کیفیت و منظم در بخش بیولوژی؛

11-  تلاش برای اداره سالم، جوابگو و نوآورهای علمی؛

 

فرصت‌های کاری برای فارغ التحصیلان دیپارتمنت بیولوژی

دیپارتمنت بیولوژی همه ساله تعداد زیادی از دانش آموختگان ذکور و اناث را در بخش دانش بیولوژی فارغ می‌دهد. دانش آموختگان رشته بیولوژی یک دوره آموزشی چهار ساله را به درجهی لیسانس فرا می‌گیرند و بعد از فراغت به بازار کار در افغانستان می‌روند. برای فارغان این رشه در حوزه‌های زیر زمینهی کار و اشغال مساعد است.

1- در پوهنحی تعلیم و تربیه رشته بیولوژی عضو کادر علمی.

2- در اکادمی علوم بحیث محقق رشته بیولوژی.

3- در تمام مکاتب ولایات و مرکز بحیث استاد رشته بیولوژی.

4- در وزارت معارف، معارف ولایات و ولسوالی ها بحیث عضو نظارت تعلمی.

 

اهداف استراتژیک دیپارتمنت

 پلان استراتژیک دیپارتمنت بیولوژی به منظور منظم سازی و برنامه سازی فعالیت‌های دیپارتمنت بیولوژی پرداخته و نگرش علمی، پلانی و عملیاتی این دیپارتمنت را در آینده روشن و معیاری می‌سازد. این پلان ساحه‌ی کار و امور اکادمیک این بخش را مدیریت نموده پلان منظم کاری را جهت بهتر سازی این دیپارتمنت فراهم خواهد کرد. دیپارتمنت بیولوژی در چوکات پوهنحی تعلیم و تربیه تلاش خواهد کرد تا فضای خوب تحصیلی را برای محصلان فراهم و بیستر خوبی برای رشد استعدادها و ظرفیت‌های باالقوه محصلان باشد. این دیپارتمنت از بدوی تأسیس تا کنون تعدادی زیاد محصلان ذکور و اناث را با دانش مسلکی و تخصصی علم بیولوژی فارغ داده است که بیشترشان از ظرفیت بالای برخوردار بوده‌اند که قابلیت کار و توانای خود را دارند. پلان استراتژیک دیپارتمنت مشخص کننده‌ای دیدگاه‌ها و نظریات اعضاء کادر علمی این دیپارتمنت است که تلاش خواهند کرد به منظور دقیق کاری و تسریع سازی روند کاری و فعالیتشان برنامه‌های نوی علمی و معیاری را در سال‌های آینده روی دست بگیرند. تا جایگاه این دیپارتمنت به حیث یک نهاد مستقل تحصیلی برجسته شده و برنامه‌های پاسخ گو به مردم زمینه ساز تصمیم‌های این دیپارتمنت شود.

اهداف مشخص استراتژیک

1- تقویت ارزش‌های اسلامی و تنوع بیولوژیکی؛

2- فراهم سازی خدمات تحصیلات عالی بهتر و معیاری؛

3-  ایجاد و توسعه امکانات و تسهلات برای زمینه‌های بهتر تحصیلی؛

4- ارتقای ظرفیت کادر علمی دیپارتمت؛

5- ایجاد برنامه‌های علمی و سیمنار ها؛

6- صداقت و پایبندی به ارزش‌های دینی و ملی؛

7-  تلاش جهت خلاقیت و ابتکارات درسی؛

8-  داشتن فضای مناسب درسی و خدمات بهتر تحصیلی به محصلان.

معرفی مختصردیپارتمنت فزیک

 دیپارتمنت فزیک در سال های ۱۳۶۶- ۱۳۶۷هـ ش به فعالیت علمی و اکادمیک خویش آغاز نمود. در سال ۱۳۶۷هـ ش با ارتقای مووسسهی عالی تربیه معلم به انستیتیوت پیداگوژی، دیپارتمنت فزیک با دیپارتمنت ریاضی  مشترکاً فعالیت می نمودند. درسال ۱۳۸۲هـ ش که اصلاحات در وزارت تحصیلات عالی آغاز گردید، این انستیتیوت درقالب پوهنځی تعلیم و تربیه، به تحصیلات عالی بدخشان ارتقا نمود و دیپارتمنت ریاضی  فزیک در چوکات پوهنحی تعلیم و تربیه از آن زمان الی سال 1386 به فعالیت های خویش ادامه داد. درسال ۱۳۸۷ براساس پیشنهاد استادان دیپارتمنت ریاضی و فزیک و تأئیدی شورای علمی پوهنحی تعلیم و تربیه، شورای علمی موسسه تحصیلات عالی و منظوری وزارت تحصیلات عالی به دو دیپارتمنت مستقل ریاضی و فزیک از هم جدا گردید. و اینک دیپارتمنت ریاضی، به امور محولۀ خویش بهصورت جداگانه و مستقل ادامه میدهد.

اهداف علمی واستراتیژی دیپارتمنت فزیک

دیپارتمنت فزیک پوهنحی تعلیم وتربیه  پوهنتون بدخشان رسالت خویش میداند تا زمینه و بستر مناسب را جهت تدریس، تربیه و ارایه خدمات تحصیلی با معیارهای تأیید شده جهانی و منطقهی برای محصلین در این  دیپارتمنت با برداشتن گامهای استوار و اکادمیک تعهد نماید، این دیپارتمنت  تلاش میورزد تا کسانیکه از این دیپارتمنت  به‌درجهی لیسانس سند فراغت را بهدست میآورند، ظرفیت و توانایی بهتری برای خدمت به نسل جوان را بهصورت تخصصی ومسلکی  آن دارا باشند.

   دیپارتمنت فزیک درنظردارد تامحصلین خویش رامطابق به  نیازمندیهای  روز فارغ التحصیل نماید وشیوهای جدیدرا درین دیپارتمنت بهکارگیرند.دیپارتمنت فزیک خود را متعهد می داند تا زمینهها، ابزار و سهولتهای لازم را جهت آموزش و پرورش هرچه بهتری محصلین  فراهم سازد.

  دیپارتمنت فزیک با پیگیری اهداف انکشافی دراز مدت خویش میخواهد افراد متخصص، مسلکی وبادرک را تربیه نماید، و به جامعه و کشور عزیزما ن افغانستان تقدیم نماید.

  ازآنجایکه اهداف دیپارتمنت فزیک واضح وآشکاراست، باگذشت زمان انشاالله شاهد تغیروتحول مثبت دراین دیپارتمنت خواهیم بود  بادرنظرداشت مواردفوق دیپارتمنت فزیک اهداف خویش را بهطورخلاصه درچند شماره‏ی ذیل دنبال میکند.

1- فراهم نمودن زمینهی آموزش با معیارهای ملی و بین الملی برای تمام کسانیکه واجد شرایط هستند؛

2- ایجاد ظرفیتهای علمی برای کسانیکه ازین دیپارتمنت فارغ تحصیل میگردند؛

3- ایجاد ظرفیتهای لازم برای انجام برنامههای تحقیقی و تدریس معیاری؛

4- ایجاد سیستمهای آموزشی با کیفیت که جواب گوی نیازمندیهای جامعه‏ی امروزی باشد.

دیدگاه

 دیپارتمنت فزیک به عنوان بنیادیترین دیپارتمنت پوهنتون بدخشان، متعهد به تقویت سیستم تحصیلات عالی دولتی با کیفیت و جوابگویی نیازهای تخصصی و مسلکی استادان و محصلان به منظور خدمت به معارف در سطح محلی و ملی است.

ماموریت

 دیپارتمنت فزیک به عنوان یک دیپارتمنت  دولتی تربیت کادرهای علمی ومحققان  متعهد، متخصص و آراسته با دانش فزیک  که مورد نیاز معارف، مراکز آموزش عالی و تحقیقاتی منطقه و کشور را رسالت خود دانسته و تلاش میکند در آموزش، تربیت و ترویج علم و پاسخگوی به نیاز های جامعه پیشقدم باشد.

نگرش دیپارتمنت فزیک

دیپارتمنت فزیک افزون به فعالیت‌های علمی و تحقیقی خویش، دید عمیقی در راستای تربیهی افراد معهد ومتخصص رشتهی فزیک برای جامعه داشته و بدون وابستگی، تعصب و جعل کاری فعالیت‌های خود را دنبال می‌کند. این دیپارتمنت دورنمای نگرش خود را در جامعه با موارد زیر خلاصه می‌کند:

احترام به ارزش‌های مقدس اسلامی و کرامت های انسانی؛

پاسخ به نیازهای علمی وتحقیق  در جامعه؛

تلاش جهت دانش بیشتر درربخش فزیک؛

رشد کیفیت تحصیلی و نوآوری‌های علمی؛

نگرش اخلاقی و انسانی و حسن رفتار و تفاهم در جامعه؛

نگرش تجددگرایانه به هدف نو آوری های علمی؛

ارایه خدمات تحصیلی با کیفیت و منظم در فزیک؛

تلاش برای اداره سالم، جوابگو و نوآورهای علمی.

تعریف واضح از فارغ التحصیلان دیپارتمنت فزیک

دیپارتمنت فزیک درچوکات پوهنحی تعلیم و تربیه پوهنتون بدخشان به منظورتربیه کادرهای متخصص ومسلکی برای دیپارتمنت‏های فزیک پوهنحیهای تعلیم و تربیه، معلم درمکاتب، و بخش مرکزساینس­ایجادشده است. به این اساس، دیپارتمنت فزیک  افرادی را  فارغ التحصیل رشته‏ی فزیک می‌داند که تمام کریدتهای را در یک دوره‏ی تحصیلی چهار ساله (۸ سمستر) تکمیل نموده ودر بخش تخصص، دانش، مهارت‌ها وسلوک شرایط ذیل را دارا باشد:

در بخش دانش: فارغ التحصیل دیپارتمنت فزیک باید بتواند در حد لیسانس برموضوعات فزیک عمومی، روان شناسی عمومی، کیمیای عمومی، کمپیوتر، ریاضی عمومی، انگلیسی نباتات عمومی، مالیکولی، میخانیک ۱ و۲، مالیکول،   و غیره مضامین دیپارتمنت تسلط داشته.

در بخش مهارت‌ها:  فارغین دیپارتمنت فزیک باید در حد لازم آشنایی با یکی از زبان‌های خارجی، مدیریت خوب، مهارت‌های کمپیوتری، قابلیت تدویر برنامه‌های آموزشی وغیره راداشته باشند.

در بخش سلوک: فارغ التحصیل دیپارتمنت فزیک، شخصی است که از لابلای محتوای مضامین تخصصی دیپارتمنت و مضامین مسلکی خویش، پای بند به ارزشهای اسلامی، احترام به قوانین ، اخلاق اکادمیک، ارزشهای انسانی و اخلاقی  را فرا گرفته و به تمامی این ارزش‌ها متعهد میباشد.

فرصت‌های کاری برای فارغ التحصیلان دیپارتمنت:

فارغین دیپارتمنت فزیک میتوانند درساحات ذیل ایفای وظیفه نمایند؛

۱- در پوهنځیهای تعلیم و تربیه در دیپارتمنت فزیک به حیث عضو کادر علمی؛

۲- در مؤسسات تربیه معلم به حیث استاد؛

۳- در مرکز ساینس وزارت معارف به حیث عضو مسلکی؛

۴- در تمام لیسههای مرکز و ولایات به حیث معلم مسلکی و با استعداد فزیک؛

اهداف استراتژیک دیپارتمنت

 پلان استراتژیک دیپارتمنت فزیک به منظور منظم سازی و برنامهسازی فعالیت‌های دیپارتمنت فزیک پرداخته و نگرش علمی، پلانی و عملیاتی این دیپارتمنت را در آینده روشن و معیاری می‌سازد. این پلان ساحهی کار و امور اکادمیک این بخش را مدیریت نموده پلان منظم کاری را جهت بهتر سازی این دیپارتمنت فراهم خواهد کرد. دیپارتمنت فزیک در چوکات پوهنحی تعلیم و تربیه تلاش خواهد کرد تا فضای خوب تحصیلی را برای محصلان فراهم و بستر خوبی برای رشد استعدادها و ظرفیت‌های بلقوه محصلان باشد. این دیپارتمنت از بدوی تأسیس تا کنون تعدادی زیاد محصلان ذکور و اناث را با دانش مسلکی و تخصصی علم فزیک فارغ داده است که بیشترشان از ظرفیت بالای برخوردار بوده‌اند که قابلیت کار و توانای خود را دارند. پلان استراتژیک دیپارتمنت مشخص کننده‌ای دیدگاه‌ها و نظریات اعضای کادر علمی این دیپارتمنت است که تلاش خواهند کرد به منظور کاری دقیق و سرعت بخشیدن روند کاری و فعالیتهای شان برنامه‌های جدید علمی و معیاری را در سال‌های آینده روی دست بگیرند.

اهداف مشخص استراتژیک

تقویت ارزش‌های اسلامی و تنوع فزیکی؛

فراهم سازی خدمات تحصیلات عالی بهتر و معیاری؛

 ایجاد و توسعه امکانات و تسهلات برای زمینه‌های بهتر تحصیلی؛

ارتقای ظرفیت کادر علمی دیپارتمت؛

ایجاد برنامه‌های علمی و سیمنارها؛

صداقت و پایبندی به ارزش‌های دینی و ملی؛

 تلاش جهت خلاقیت و ابتکارات درسی؛

 داشتن فضای مناسب درسی و خدمات بهتر تحصیلی برای محصلان.

دیپارتمنت کیمیا

دیپارتمنت کیمیا برای نخستین بار در بین سال­های ۱۳۶۶تا ۱۳۶۷هـ ش به فعالیت­های علمی و اکادمیک خویش آغاز نمود. در سال ۱۳۶۷هـ ش با ارتقای مووسسه‏ی عالی تربیه معلم ناصر خسرو به انستیتوت پیداگوژی بدخشان دیپارتمنت کیمیا با دیپارتمنت کیمیا به طور مشترک مشغول فعالیت­های علمی و اکادمیک شدند. در سال 1382 ه-ش همزمان با ایجاد تغییرات و اصلاحات در وزارت تحصیلات عالی انستیتوت پیداگوژی بدخشان به پوهنحی تعلیم و تربیه تغییر نام داده و جایگاه هسته اساسی مووسسه تحصیلات عالی بدخشان را به خود اختصاص داد. سپس، تا سال 1387 ه-ش دیپارتمنت­های کیمیا و کیمیا مشترک در چوکات پوهنحی تعلیم و تربیه مووسسه تحصیلات عالی بدخشان مصروف تربیه فرزندان وطن بودند. سرانجام، درسال ۱۳۸۸ بر اساس پیشنهاد استادان دیپارتمنت­های کیمیا و کیمیا و تأییدی شورای علمی پوهنحی تعلیم و تربیه، شورای علمی موسسه تحصیلات عالی بدخشان و منظوری مقام محترم وزارت تحصیلات عالی این دو رشته از هم جدا گردیده و به حیث دیپارتمنت­های مستقل عرض وجود نمودند که تا اکنون در طی 12 دور فراغت نزدیک به 700 محصل از این دیپارتمنت به سویه لیسانس سند فراغت به دست آورده است.    

دیدگاه و ماموریت دیپارتمنت کیمیا

الف)­ دیدگاه

دیپارتمنت کیمیا با داشتن کادرهای جوان و متخصص در چوکات پوهنحی تعلیم و تربیه مصمم بر آن است تا در پنج سال آینده با عرضه خدمات معیاری علمی و اکادمیک و مساعد نمودن شرایط رشد و انکشاف مسلکی محصلان مطابق نیاز مندی­های جامعه، بازار کار، عیار با روحیه­ی ملی و پابند به ارزش­های والای اسلامی، جایگاه برجسته­ی را در سطح پوهنتون بدخشان کسب نمایید.

مأموریت دیپارتمنت کیمیا به گونه ذیل خصلاصه می­شود:

1.­ ارایه خدمات بهتر تحصیلی با معیارهای ملی و بین المللی؛

2.­ فراهم سازی تسهیلات آموزشی برای محصلان؛

3.­ تلاش جهت ارتقای درجه تحصلی و ترفیع علمی استادان؛

4.­ تلاش و استفاده از روش‌های نوین و مفید آموزشی؛

5.­ ترویج فعالیت‌های علمی و تحقیقی در دیپارتمنت؛

6.­ تلاش جهت برقراری روابط دوستانه با نهادهای علمی و تحقیقی.

ب)­ رسالت (مأموریت)

تربیه‏ی معلمان جوان، مسئولیت پذیر و متعهد به ارزش­های والای اسلامی و افغانی رسالت اصلی دیپارتمنت کیمیا محسوب شده و در راستای بر آورده شدن این هدف از هیچ نوع سیع و تلاش دریغ نخواهد ورزید.

دیپارتمنت کیمیای پوهنحی تعلیم و تربیه پوهنتون بدخشان با توجه به دیدگاه فوق الذکر رسالت خویش را پیرامون موارد زیر خلاصه می‌کند:

1.­ آماده ساختن نیروی انسانی متخصص و کارا در جامعه؛

2.­ ارایه‏ی خدمات تحصیلی و معیاری برای متقاضیان دانش کیمیا و آراسته با معیارهای ملی و بین المللی؛

3.­ تولید علم و دانش از راه تحقیق، تجربه و مطالعه؛

4.­ ترویج، استفاده و بهره­گیری از دستاوردهای علمی و تحقیقی دیگران؛

5.­ فعالیت‌های آموزشی به هدف یاد گیری بهتر و خوبتر.

نگرش دیپارتمنت کیمیا

دیپارتمنت کیمیا برعلاوه کار و فعالیت در بخش­های علمی و تحقیقی، دید عمیقی در راستای سلامت جامعه داشته و بدون وابستگی  هرنوع تعصب و جعل کاری فعالیت‌های خود را دنبال می­کند. این دیپارتمنت دورنمای نگرش خود را در جامعه با موارد زیر خلاصه می­کند:

1.­ احترام و پایبندی به ارزش‌های مقدس اسلامی و انسانی؛

2.­ تربیه نیروی بشری متخصص و پاسخ­گو به نیازهای علمی جامعه؛

3.­ تلاش جهت اشاعه و گسترش علم کیمیا؛

4.­ تلاش برای رشد کیفیت تحصیلی و نوآوری‌های علمی؛

5. اگاه ساختن مردم از اهمیت منابع طبیعی؛

6.­ ترویج فرهنگ استفاده و بهره برداری از منابع طبیعی (عناصر و مرکبات)؛

7.­ سهیم فعال در جهت کاهش آلودگی محیط زیست؛

8.­ نگرش تجددگرایانه به هدف نو آوری های علمی؛

9.­ ارایه خدمات تحصیلی با کیفیت و منظم در بخش کیمیا؛

10.­ تلاش برای ایجاد اداره سالم و پاسخ گو به نیازهای جامعه علمی.

فرصت‌های کاری برای فارغان دیپارتمنت کیمیا

دیپارتمنت کیمیا همه ساله تعداد زیادی از مححصلان ذکور و اناث را در بخش دانش کیمیا فارغ می‌دهد. دانش آموخته­گان رشته کیمیا یک دوره تعلیمی چهار ساله را به درجه لیسانس فرا می‌گیرند و بعد از فراغت به سوی بازار کار می­روند.

 برای فارغان رشته کیمیا در حوزه‌های زیر زمینه کار و اشغال مساعد است:

1.­ به عنوان عضو کادر علمی در پوهنتون‏های دولتی و خصوصی؛

2.­ به عضو کادر علمی در انیستیتوت­ها، مراکز ساینس و اداره انکشاف مسلکی معلمان؛

3.­ به عنوان عضو کادر علمی در اکادمی علوم و عضو مسلکی در اداره عالی انرژی هستوی؛

4.­ منحیث کارمند در شرکت­های تولید؛

5.­ کارمند در مربوطات وزارت­های معارف، داخله و دفاع ملی.

اهداف مشخص استراتژیک

1.­ تربیه‏ی افراد مسلکی آراسته با زیور دانش و اخلاق اکادمیک؛

2.­ فراهمسازی خدمات تحصیلی معیاری و مطابق نیازمندی­های جامعه؛

3.­ ایجاد و توسعه‏ی امکانات و تسهیلات برای زمینه‌های بهتر تحصیلی؛

4.­ ارتقای ظرفیت­های علمی و کاری اعضای کادر علمی دیپارتمت؛

5.­ ایجاد برنامه‌های علمی و سمینارها برای محصلان؛

6.­ پایبندی به ارزش‌های والای دینی و اسلامی؛

7.­ فراهم سازی زمینه­های مناسبی درسی برای محصلان.

دیپارتمنت ریاضی

دیپارتمنت ریاضی در سال های ۱۳۶۶- ۱۳۶۷هـ ش به فعالیت  علمی و اکادمیک خویش آغاز نمود. در سال ۱۳۶۷هـ ش با ارتقأ موسسۀ عالی تربیه معلم به انستیتیوت پیداگوژی، دیپارتمنت ریاضی با دیپارتمنت فزیک مشترکاً فعالیت می نمودند. درسال ۱۳۸۲هـ ش که اصلاحات در وزارت تحصیلات عالی آغاز گردید، این انستیتیوت درقالب پوهنځی تعلیم و تربیه، به تحصیلات عالی بدخشان ارتقا نمود و دیپارتمنت ریاضی  فزیک در چوکات پوهنحی تعلیم و تربیه از آن زمان الی سال 1387 به فعالیت های خویش ادامه داد. درسال ۱۳۸7 براساس پیشنهاد استادان دیپارتمنت ریاضی و فزیک و تأئیدی شورای علمی پوهنحی تعلیم و تربیه، شورای علمی موسسه تحصیلات عالی و منظوری وزارت تحصیلات عالی به دو دیپارتمنت مستقل ریاضی و فزیک از هم جدا گردید. و اینک دیپارتمنت ریاضی، به امور محولۀ خویش بهصورت جداگانه و مستقل ادامه میدهد.

دیدگاه دیپارتمنت ریاضی

دیپارتمنت ریاضی متعهد به تربیه‏ی معلمان متعهد، متخصص، فعال و مسلکی در رشته‏ی ریاضی آراسته با توانایی‌های تدریس، تحقیق ومهارت‌های پیداگوژیکی و متعهد با ارزش‌ها، مفاهیم و معیارهای اسلامی، و امت شمول بوده و بر علاوه تدریس برای ادای مسئولیت بزرگ ایمانی که همانا اظهار وغلبه دین الله و بدست آوردن رضایت پروردگار و کسب مقام های بهشت است واین امر مهم جز با صنعتی شدن امکان پذیر نمی باشد و صنعتی شدن فقط با توجه نمودن دربخش تعلیم و تربیه امکان پذیر است، پس لازم است تا درین بخش توجه جدی صورت گیرد و ما به هدف خود نائیل شویم.

دیپارتمنت ریاضی پوهنحی تعلیم و تربیه، پوهنتون بدخشان با توجه به دیدگاه فوق الذکر رسالت خویش را پیرامون موارد زیر خلاصه می‌کند.

1- آماده ساختن نیروی انسانی متخصص و کارا در جامعه؛

2- ارایه خدمات تحصیلی و معیاری برای متقاضیان دانش ریاضی با معیارهای جهانی؛

3- تولید علم و دانش از راه تحقیق، تجربه و مطالعه؛

4- ترویج و استفاده از دستاوردهای علمی و تحقیقی دیگران؛

5- فعالیت‌های آموزشی به هدف یاد گیری بهتر و خوبتر.

مأموریت دیپارتمنت ریاضی

دیپارتمنت ریاضی رسالت دارد تا پروگرام‌های اکادمیک پذیرفته شده این رشته را به سطح داخلی و معیارهای جهانی به منظور تربیت استادان و معلمان مسلکی، متخصص مطابق نیاز مندی‌های جامعه در بخش‌های تدریس، تحقیق، فعالیت‌های اکادمیک تطبیق و عملی سازد. مأموریت خویش را به شرح زیر خلاصه می‌کند.

1- ارایه‏ی خدمات بهتر تحصیلی با معیارهای داخلی و بین المللی.

2-  فراهم سازی تسهیلات آموزشی برای محصلان.

3-  تلاش جهت ارتقأ و ترفیع علمی استادان.

4-  تلاش و استفاده از روش‌های نوین و مفید آموزشی.

5-  ترویج فعالیت‌های علمی و تحقیقی در دیپارتمنت.

6-  تلاش جهت برقراری روابط دوستانه با نهادهای علمی و تحقیقی.

نگرش دیپارتمنت ریاضی

دیپارتمنت ریاضی افزون به فعالیت‌های علمی و تحقیقی خویش، دید عمیقی در راستای سلامت، جامعه داشته و بدون وابستگی، تعصب و جعل کاری فعالیت‌های خود را دنبال می‌کند. این دیپارتمنت دورنمای نگرش خود را در جامعه با موارد زیر خلاصه می‌کند.

1-  احترام به ارزش‌های مقدس اسلامی و انسانی؛

2-  پاسخ به نیازهای علمی در جامعه؛

3-  تلاش جهت تولید علم و دانش در بخش ریاضی؛

4-  رشد کیفیت تحصیلی و نوآوری‌های علمی؛

5-  نگرش اخلاقی و انسانی و حسن رفتار و تفاهم در جامعه؛

6-  ارتباط منظم و هدفمندانه با مراکز علمی؛

7-  نگرش تجددگرایانه به هدف نو آوری های علمی؛

8-  ارایه خدمات تحصیلی با کیفیت و منظم در بخش ریاضی؛

9-  حفظ اخلاق و کرامت انسانی؛

10-  تلاش برای اداره سالم، جوابگو و نوآورهای علمی.

اهداف و مقاصد دیپارتمنت ریاضی!

دیپارتمنت ریاضی با داشتن پنج تن استاد ( کادر علمی ) به سویه ماستر و لیسانس در چوکات پوهنحی تعلیم و تربیه مصروف فعالیت میباشد. اهداف عمده این دیپارتمنت پیشبرد لوایح و پالیسی وزارت محترم تحصیلات عالی کشور و تطبیق آن می‌باشد. بنابراین، استادان این دیپارتمنت فعالیتهای علمی و آکادمیک خویش را مطابق طرز العمل وزرات محترم تحصیلات عالی در پرتو رهنمودهای آن وزارت به پیش می‏برند؛ تا در روشنایی چنین اصلی توانسته باشند آموزگاران مسلکی، متعهد، رسالت‏مند و آراسته به زیور دانش و نیز عیار با روش های نوین آموزش را تقدیم جامعه نمایند. از خواسته‌ها و مرام اساسی دیگری این دیپارتمنت مهیا کردن و زمنیه‏سازی فعالیتهای آکادمیک  بر مبنای نیازمندیهای عصر فعلی است؛ تا با چنین عمل کردی توانسته باشد نیروی بشری مسلکی و  متخصص را مطابق بازار کار و تقاضای جامعه تقدیم نماید. از این بابت، دیپارتمنت ریاضی مصمم است تا در صورت لزوم تغییرات لازم را در پلان تحصیلی خود با در نظر داشت انکشافات عصری در حوزه های مختلف علوم  به ویژه علم ریاضی ایجاد نماید. هدف اساسی دیگر این دیپارتمنت، برآورده کردن نیازهای جامعه خاصتا نیازهای وزارت محترم معارف بوده، چون میدانید که ستون فقرات علوم را ریاضی تشکیل داده و اگر در راستای انکشاف و تطبیق این علم بطور مکمل گام نبرداریم زیان بزرگی کرهایم که در جامعه قابل ترمیم نخواهد بود، پس دیپارتمنت ریاضی در تلاش است تا این خلا را بهصورت درست پر نموده و در بهبود وضعیت تعلیمی مکاتب نقش مهمی را ایفا نماید

در ساحه های ذیل فارغان دیپارتمنت ریاضی  جذب خواهند شد:

۱- در پوهنځیهای تعلیم و تربیه در دیپارتمنت ریاضی به حیث عضو کادر علمی؛

۲- در مووسسات تربیه معلم به حیث استاد؛

۳- در مرکز ساینس وزارت معارف به حیث عضو مسلکی؛

۴- در تمام لیسههای مرکز و ولایات به حیث معلم مسلکی و با استعداد ریاضی؛

5- در تمام انیستیتوت ها و کورس های بنیادی و آمادگی کانکور در مرکز و ولایات.

امکانات و زیربناهای پوهنحی تعلیم و تربیه

پوهنحی تعلیم و تربیه دارای یک تعمیر اداری و یک تعمیر تدریسی می­باشد که تعمیر اداری آن دارای 9 اتاق و تعمیر تدریسی آن دارای 16 صنف درسی است و همچنان دارای یک باب مسجد و ده باب تشناب در مساحت هفت جریب زمین می­باشد.