پوهنحی اقتصاد
﷽
شناسنامهی پوهنحی اقتصاد
مقدمه
پوهنخی اقتصاد پوهنتون بدخشان غرض آموزش و تحقیق کادرهای جوان و مسوولیتپذیر در راس تربیهی نسل جوان از طریق ظرفیتها و بهرهگیریهای علمی و قابلیتهای کاری متناسب با احوال جامعه و نیازمندیهای عصر امروزی ایجاد گردیده است.
تاریخچهی پوهنحی اقتصاد:
پوهنحی اقتصاد در سال 1391 با دو دیپارتمنت منجمنت و اداره تشبثات و امور مالی و بانکی در چوکات پوهنتون بدخشان ایجاد شد. این پوهنحی نظر به لزوم دید جامعه اکادمیک کشور و بالاخص ولایت بدخشان فعالیت درسی و خدماتی خویش را مطابق طرزالعمل های علمی و اکادمیک وزارت محترم تحصیلات عالی آغاز نمود.
پوهنحی اقتصاد در اوایل و حال با چالشهای کادری زیادی روبرو بود که امورات درسی خویش را با چهار تن از استادان رسمی و چند تن استادان قراردادی با جذب 60 تن محصل از ولایات مختلف هم از ذکور و اناث آغاز کرد و دروس خویش را مطابق سیستم درسی کلاسیک به پیش میبرد با سپری شدن یک سال پوهنحی اقتصاد در سال 1392 سیستم درسی خویش را مطابق به معیاریهای علمی وزارت محترم تحصیلات عالی عیار نمود و دروس خویش را مطابق به آن تنظیم نمود.
پوهنحی اقتصاد حال با داشتن 8 تن استاد به سویههای لیسانس، ماستر و داکتر مصروف عرضهی خدمات در عرصهی مدیریت، اقتصاد، بخشهای مالی و بانکی به (346) تن محصل از سراسر کشور میباشند. متاسفانه تشکیل پوهنحی اقتصاد از زمان تاسیس تا حال تغییرات کمی اندک داشته و در مقابل تغییرات کیفی زیادی را تجربه کرده است. فعلا در این پوهنحی به تعداد نه تن استادان در بستهای کدری استخدام شده و دارای دو بست خالی در اعلان میباشد. خوشبختانه یک تن در بست خالی که در اعلان بود، بعد از سپری نمودن امتحان تخصصی موفق گردیده و اسناداش در مرحلهی پروسیس قرار دارد. یک بست دیگری آن هنوز هم خالی باقی مانده است و تا هنوز کسی جذب نگردیده که مجموعاُ دارای یازده بست کدری میباشد. از جمله 9 تن استادان استخدام شده 3 تن دارای سویهی تحصیلی ماستر، دوتن محصل دورهی دوکتورا و 3 تن محصل دورهی ماستری وتنها یک تن شان دارای تحصیلات عالی به سویهی لیسانس بوده و در بستهای اداری پوهنحی اقتصاد هم یک مدیر تدریسی، یک مدیر اجراییه و دو خدمه مصروف خدمت میباشند.
پوهنحی اقتصاد به کمبود بست های کادری، کمپویتر لب، کتاب خانه مجهز و تاسیسات برای صنوف درسی معیاری مواجه است. کمبود بستهای کادری در مقایسه با سایر نهادهای علمی همطراز سبب شده که در بعضی موارد کندی در امور محوله پیش آید. اگر شرایط استخدام کادری این پوهنحی را در مقایسه به پوهنحی اقتصاد کندز مورد بررسی قرار دهیم، آن نهاد با داشتن دو دیپارتمنت دارای 17 استاد میباشد که پذیرش سالانه آن 120 محصل است، درحالیکه پوهنحی اقتصاد پوهنتون بدخشان با همان دو دیپارتمنت دارای 8 تن استاد است و ظرفیت پذیری آن خارج از خواست اساتید آن سالانه 160 تن میباشد که این امر باعث سکتگی در فعالیتهای ما شده است.
تغییرات کمی این نهاد در قسمت پذیرش محصلان سالانه سیر صعودی دارد در حالیکه از بعد اعطای بستهای کادری و استخدام اساتید جدید تغییرات چشمگیری نداشته است. این فاکولته فعلا با داشتن 525 تن محصل در صنوف اول، دوم، سوم و چهارم به امورات تدریسی و اداری خویش میپردازد. پلان آیندهی پوهنحی اقتصاد عبارت اند از اخذ بستهای کادری جدید برای هر دو دیپارتمنت، تلاش برای تاسیس بخش شبانه و مرام کلانتر آن، از نگاه اکادمیک تصمیم برآن است تا اساتید لیسانس به دورهی ماستری و اساتید ماستر به دورهی دکتورا فرستاده شوند.
دیدگاه و ماموریت پوهنحی اقتصاد:
دیدگاه
پوهنحی اق(Vision)تصاد در نظر دارد که تا پنج سال آینده جایگاه خویش را در میان پوهنحیهای موجوده پوهنتون بدخشان بلند برده و استادان دارای سویهی تحصیلی حد اقل ماستر و با ارتقای رتب علمی پروژههای تحقیقاتی را با نهادهای ملی و بین المللی انجام دهد.
مأموریت(Mission)
پوهنحی اقتصاد با ارایه تحصیلات عالی در بخش های مدیریت و بانکداری به سویهی لیسانس برای نسل جوان شیفته علم و دانش برابر با استندردهای ملی و منطقه و انتقال توانایی تحقیق و تدقیق در علم اقتقصاد برای محصلان این رشته تحصیلی را رسالت خویش می داند. در ضمن پوهنحی اقتصاد رسالت خود میداند تا به موارد ذیل متعهدانه عمل نموده و به آن باورمند باشد.
- حمایت از جامعه به منظور رسیدن به رفاه علمی و مسلکی؛
- تشویق و حمایت از برنامههای پژوهشی برای محصلان و اساتید؛
- تلاش برای با کیفیت تر ساختن پروسه تحصیلی و ارایهی خدمات تحصیلی مبتنی بر نتیجه؛
- ارج گذاری به شخصیت همهی افراد و تشویق ابتکارات و خلاقیتها؛
- باور به مشارکت با جامعهی استخدام کننده و التزام به تربیهی فارغان مجهز با مهارتهای متوقعه استخدام کننده گان؛
- تلاش برای فراهمسازی خدمات تحصیلات عالی با کیفیت در مقاطع بلند تر از لیسانس.
ارزشها
- پابندی به اخالاقیات و ارزشهای دینی و اسلامی؛
- رعایت عدالت، صداقت، شفافیت و حسابدهی در امور؛
- تقویت وحدت ملی و کرامت انسانی؛
- تطبیق عدالت، اداره سالم، موثریت و کارایی؛
- تحقیق معیاری، تدریس با کیفیت، شایسته ساالاری؛
- جلوگیری از هرنوع تبعیض و تعصب درمحیط پوهنحی؛
- توجه و جدیت عمل در ارتباط به منشور اخلاقی پوهنحی و پوهنتون؛
اهداف پوهنحی اقتصاد
پوهنحی اقتصاد کانون تربیهی جوانان متعهد و مسلکی مطابق به نیاز جامعه در عرصهی اداره، مدیریت، مالی و بانکداری به سویهی لیسانس میباشد.
بنابراین اهداف مشخص این پوهنحی قرار ذیل است:
- فراهم نمودن محیط علمی مناسب جهت ارایهی دروس تئوری و عملی؛
- ایجاد برنامههای علمی وتحقیقی در پوهنحی؛
- فراهم نمودن برنامههای موثر آموزشی جهت ارتقای ظرفیت محصلان؛
- فراهم نمودن برنامهها جهت ارتقای سطح علمی استادان؛
- تنظیم نمودن کریکولم و کورسها مطابق به نیازهای جامعه؛
- ارایهی دانشهای روزآمد، جهت آموزش و پرورش کادرهای ملی با تواناییهای کاری و آماده خدمت به جامعه کنونی افغانستان؛
- راهاندازی کنفرانسهای علمی برای حل مشکلات جامعه؛
- افزایش تعداد مقالات داخلی و خارجی؛
- اجرای سیستم کریدیت و تطبیق شیوهی درسی محصل محوری (OBE) و تحصیل مبتنی بر نتیجه (SCL)
دیپارتمنت ها
دیپارتمنت منجمنت و اداره تشبثات
دیپارتمنت منجمنت و ادارهی تشبثات در چوکات پوهنحی اقتصاد در سال 1391 منیحث یکی از دیپارتمنتهای کلیدی و اساسی ایجاد گردید. مأموریت این دیپارتمنت ارایهی خدمات عالی و معیاری برای محصلان علاقمند این رشته میباشد، تا ایشان بتوانند بهطور موفقانه راهحلهای مناسب را با استفاده از دانش مسلکی، مهارتهای تحلیلی و ضروریات ادارات تهیه و تطبیق نمایند. در عین حال این دیپارتمنت سعی و کوشش دارد تا همکاریهای اکادمیک را با پوهنتونهای بین المللی، شرکتهای بین المللی جهت بهبود و معیاری ساختن برنامههای درسی، ایجاد و تقویت نماید. برنامههای درسی این رشته طوری طراحی گردیده است که جوابگوی نیازمندیهای امروزی و آیندهی افغانستان میباشد. دیپارتمنت منجمنت و اداره تشبثات از سال 1391 با یک تن استاد و 50 تن محصل رسما مطابق با لایحهی وظایف کادر علمی به کار خویش آغاز نموده و از بدو تاسیس تا اکنون در عرصهی اداره و مدیریت خدمات علمی خویش را ارایه می نماید. اکنون محترم پوهنیار شمس الرحمن آریایی سرپرست آمریت این دیپارتمنت را بر عهده دارد.
دیدگاه(Vision) :
دیپارتمنت منجمنت و ادارهی تشبثات پوهنحی اقتصاد متعهد به سهم گیری در پروسهی رشد و انکشاف اقتصادی جامعه در چوکات پوهنحی اقتصاد با داشتن استادان به سویهی تحصیلی لیسانس، ماستر و دوکتورا بوده و پروژههای تحقیقاتی اساتید و محصلان خویش را با نهادهای ملی و بین المللی به منظور رشد و توسعهی کسب و کار انجام میدهند.
مأموریت(Mission) :
دیپارتمنت منجمنت و ادارهی تشبثات پوهنحی اقتصاد تلاش مینماید تا ظرفیت نسل جوان را با استندردهای ملی و منطقهای برای مدیریت و رهبری تشبثات توسط ارایهی خدمات علمی و تحقیقی بالا برده، رسالت خویش را در برابر آنها ادا نماید.
ارزشها:
- پایبندی به ارزشهای اسلامی؛
- مسوولیتپذیری ؛
- مدیریت سالم؛
- آزادی اکادمیک؛
- شفافیت در پیشبرد امور؛
- ایجاد روحیهی همکاری با کارمندان؛
- نهادینه سازی فرهنگ تحقیقاتی؛
- ارایهی خدمات تحصیلی با کیفیت و معیاری؛
- رعایت قوانین، مقررات، لوایح، طرزالعملها و سایر اسناد تقنینی نافذ درکشور... .
اهداف
دیپارتمنت منجمنت و ادارهی تشبثات پوهنحی اقتصاد پوهنتون بدخشان با توجه به پیشرفتهای چشمگیر در عرصهی توسعهی برنامههای علمی، تربیه رهبران، مدیران پاسخگو به نیاز بازار کار را به این اهداف، همواره فعالیتهای علمی خویش را به شکل بهتر انجام داده، بازنگری نموده است و درمطابقت با قوانین وزارت تحصیلات عالی در صدد بهتر ساختن شرایط تحصیلی برای نسل جوان کشور به خرچ داده و میدهد. اهداف برنامهی پلان استراتیژیک پوهنحی اقتصاد شامل تطبیق برنامههای تحقیقی، پروگرامهای اکادمیک، دسترسی به تحصیلات عالی، ایجاد زیربناهای مناسب برای تدریس یک امر حیاتی حساب میشود. بنابر آن اهداف دیپارتمنت منجمنت و ادارهی تشبثات را میتوان به صورت زیر مشخص نمود:
- ارتقای ظرفیتهای علمی استادان با اعزامآنها به بورسیهها و تدویر برنامههای ارتقای ظرفیت؛
- تقویت و بهبود روشهای نوین تدریس؛
- آماده نمودن فضای مناسب تحصیلی؛
- بازنگری متداوم کریکولم، مفردات و مواد درسی مطابق نیاز بازار کار؛
- استخدام استادان معیاری به تناسب محصل؛
- سهمگیری فعال در امور تحقیقاتی؛
- نهادینهسازی فرهنگ مکافات و مجازات؛
دیپارتمنت امور مالی و بانکی
این دیپارتمنت نیز در سال 1391 با تاسیس پوهنحی اقتصاد در چوکات مووسسهی تحصیلات عالی آن وقت آغاز به فعالیت نمود که تا حال بهصورت فعال مصروف آموزش عالی نسل جوان کشور میباشد.
محصلان شامل در این دیپارتمنت به (171) تن میرسد، فارغین سال جاری این دیپارتمنت (40) تن و ظرفیت پذیرش برای سال 1404 (50) تن پیشنهاد گردیده است.
دیپارتمنت امور مالی و بانکی حال با داشتن 4 تن استاد مصروف عرضهی خدمات در عرصهی مالی و بانکداری و اقتصاد به (171) تن محصل از سراسر کشور میباشند. متاسفانه نسبت نبود کادر رسمی کافی و موجود این دیپارتمنت در عرصهی ارایه خدمات تحصیلی معیاری و با کیفیت به چالش جدی مواجه است.
دیدگاه (Vision):
دیپارتمنت امور مالی و بانکی پوهنحی اقتصاد پوهنتون بدخشان متعهد است خدمات تحصیلی معیاری و تحقیقات علمی را در عرصههای مالی و بانکداری برای نسل جوان و تربیهی کادرهای متخصص در مقطع لیسانس جهت تقویه سیستم مالی و بانکداری به کشور را ارایه نماید.
ماموریت (Mission):
دیپارتمنت امور مالی و بانکی پوهنحی اقتصاد تلاش مینماید تا ظرفیت نسل جوان و پویا را در سطح ملی و منطقعهای در بخشهای مالی و سکتور بانکداری با ارایهی خدمات عملی بروز و معاصر مطابق بازار کار بالا برده و رسالت خویش را در قبال آنها ادا نماید.
اهداف
1- تربیهی کادرهای علمی مسلکی به سویهی لیسانس در بخشهای مدیریت، مالی و بانکداری؛
2- انتقال مهارتهای استفاده از وسایل تکنولوژیکی مدرن در زمینهی تحقیقات علمی مرتبط به رشته به محصلان؛
3- راهاندازی کنفرانسهای علمی برای حل مشکلات در سکتورهای مالی و بانکداری و دیگر نهادها در سطح جامعه؛
4- کسب استقلالیت اکادمیک حداقل در یک دیپارتمنت در پنج سال آینده؛
5- افزایش سویهی تحصیلی استادان حاضر حد اقل به درجهی ماستر.
6- افزایش تعداد مقالات داخلی و خارجی
7- اجرای سیستم کریدت و تطبیق شیوهی درسی محصل محوری و تحصیل مبتنی بر نتیجه؛
8- بروز رسانی مفردات درسی و ادا سهم خویش از آدرس این دیپارتمنت در برنامهی بازنگری نصاب در سطح وزارت.
ارزشها
1- احترام به ارزشهای دینی و مذهبی؛
2- احترام به مقررات و قوانین نافذه کشور و وزارت تحصیلات عالی؛
3- ارج گذاشتن به ارزشهای معنوی و فکری؛
4- مبارزه علیه فساد اداری و ترویج ارزشهای والای انسانی؛
5- نهادینه کردن ارزشهای حقوق والای اسلامی در میان دانش آموزان؛
6- ترویج فرهنگ انتقاد پذیری؛
7- ترویج فرهنگ مطالعه و انس با کتاب؛
8- مبارزه علیه فساد اداری؛
9- مبارزه علیه تبعیض.
کمیتهها
1. کمیتهی تضمین کیفیت
2. کمیتهی تحقیق
3. کمیتهی ارشاد و دعوت
4. کمیتهی فرهنگی
5. کمیتهی نصاب
6. کمیتهی آموزش الکترونیک
7. کمیتهی پلان و پالیسی
8. کمیتهی نظمی و دیسپلین
9. کمیتهی امتاحانات
10. کمیتهی حفظ و مراقبت
11. کمیتهی ورزشی
12. کمیتهی سرسبزی