پوهنحی اجتماعی
شناسنامهی پوهنځی علوم اجتماعی
سخن نخست
خدا را سپاسگزاریم و شکران می کنیم که فرصت اعطا فرمود، تا شناسنامهی پوهنحی علوم اجتماعی را که جزء مهم در روند ارزیابی کیفی، تضمین کیفیت و اعتباردهی محسوب میگردد، برای نخستین بار تدوین و بهدسترس خواننده گان قرار می گیرد.
این شناسنامه بهعنوان یک بستهی معلوماتی حاوی تاریخچهی پوهنحی علوم اجتماعی و سیر انکشافی آن با رویکرد علمی- تحقیقی، استراتیژیک پلان( برنامه راهبردی)، اهداف و مرام و پالیسیهای مشخص تربیتی، زیر ساختها، ظرفیتهای موجود در پوهنحی، ایجاد برنامههای علمی در بخش روزانه و شبانه، ظرفیتسازی هرچه بهتراعضای کادری و اداری پوهنحی و گسترش جذب دانشجویان و توجه در بعد کمی و کیفی بهخصوص دورنمای این پوهنحی در پنج سال آینده در روشنای استراتیژیک پلان مقام محترم وزارت تحصیلات عالی کشور و پلان انکشافی پوهنتون مبنی بر ظرفیتهای محیطی ومحلی، پالیسیها، کار شیوهها، قوانین و طرزالعملهای امور علمی واداری و شناخت بهتر مسوولیتها و ساحههای کاری اعضای رهبری پوهنحی، مسوولین، آمرین دیپارتمنتها و کمیتهها از اهمیت ویژهی بهرمند است.
این شناسنامه، ممکن مبنی بر اولین تجربه و محدودیت زمانی خالی از نقص و کاستی نبوده باشد، با آن هم جای مسرت است که برای اولین بار پوهنحی علوم اجتماعی پوهنتون بدخشان دارای چنین بستهی معلوماتی میگردد. تلاش میورزیم در نسخههای بعدی به رفع نواقص و خلاهای آن بپردازیم.
بااحترام
پوهندوی حبیب الله حازم
رییس پوهنحی علوم اجتماعی
تاریخچهی پوهنحی
پوهنحًی علوم اجتماعی یکی از پوهنحیهای مهم وکلیدی پوهنتون بدخشان بوده در سال 1393 هـ.ش. در چوکات پوهنتون بدخشان با جذب (210) تن از محصلین هم از طبقه ذکور و اناث نظر به ضرورت جامعه در تعمیر پوهنحی اقتصاد واقع دشت شهدا فیض آباد آغاز به فعالیت نمود. بنا بر مشکلات مکان تدریسی در سال 1394 هـ.ش. از پوهنحی اقتصاد جدا و به تعمیر سابق پوهنحی زراعت نقل مکان نمود. تا کنون در این پوهنحی به تعداد ۴۷۳ نفر محصل هم از طبقهی ذکور و اناث از ولایات مختلف کشور مشغول فراگیری آموزش اند. از بدوی تاسیس این پوهنحی از کریکولم و مفردات درسی جدید پوهنتون تعلیم و تربیه کابل استفاده صورت میگیرد. همه اساتید بر مبنای نصاب مذکور وبر حسب مفردات معرفی شده نصاب، امور درسی خویش را تهیه وتنظیم نموده اند وهمه ساله نظر به ظرفیت این پوهنحی از سوی مقام وزارت به این پوهنحی معرفی می شوند.
این پوهنحی در رشتههای تاریخ، جغرافیا و جامعهشناسی متخصصین را به سویهی لیسانس تربیه مینماید. ساحات کاری برای فارغان پوهنحی علوم اجتماعی، وزارت کار، امور اجتماعی شهدا ومعلولین، وزارت احیأ و انکشاف دهات، وزارت شهرسازی، وزارت معادن، وزارت معارف، وزارت تحصیلات عالی، موسساتی بین المللی، انجوها وسکتورهای خصوصی میباشد.
در حال حاضر پوهنحی علوم اجتماعی دارای سه دیپارتمنت فعال بوده که پیوسته در زمینهی تحصیل نسل پویا فعالیت دارند.
اهداف و مرام پوهنحی علوم اجتماعی
پوهنحی علوم اجتماعی یکی از پوهنحیهای مهم و کلیدی پوهنتون بدخشان بوده که مطابق مرام و اهداف پوهنتون بدخشان مصروف تربیهی کادرهای مسلکی و متخصص در رشتههای جامعه شناسی، تاریخ و جغرافیه میباشد که اهداف دیپارتمنتهای سه گانهی این پوهنحی در تاریخچه بهصورت مفصل بیان گردیده است. پوهنحی علوم اجتماعی برای رسیدن به اهداف تعین شده تلاش به خرچ میدهد تا پروسهی تدریس محصلین به وجه احسن آن صورت گرفته و موثر واقع شود. پوهنحی علوم اجتماعی نصاب تحصیلی خویش را با در نظرداشت نیاز مندیهای مبرم جامعه مشخص نموده و هر دیپارتمنت یک برنامهی از قبل تعین شده را در راستای فارغان خود طبق اهداف رشتهی تخصصی خود دارا میباشد. و همچنان در اهداف دیپارتمنتها تعیین گردیده است که محصلان بعد از فراغت در ساحات مشخص کاری، اشتغال خواهند یافت.
دیدگاه و ماموریت پوهنحی علوم اجتماعی
پوهنځی علوم اجتماعی با داشتن نیروی انسانی اخلاصمند، پر تلاش، متخصص و متدین میخواهد با عرضهی خدمات اکادمیک، انجام تحقیقات علمی و آموزش معیاری به عنوان بهترین پوهنځی از هفت پوهنځی بهتر علوم اجتماعی کشور قرار گیرد.
پوهنحی علوم اجتماعی، پوهنتون بدخشان با توجه به دیدگاه فوق الذکر رسالت خویش را حول موارد زیر خلاصه میکند.
1- آمادهساختن نیروی انسانی و متخصص در زمینهی علوم اجتماعی و انسانی؛
۲- ارایهی خدمات تحصیلی و معیاری برای متقاضیان علوم اجتماعی با معیارهای ملی و بین المللی؛
۳- تولید علم و دانش از راه تحقیق، تجربه و مطالعه؛
۴- ترویج و استفاده از دستاوردهای علمی و تحقیقی؛
۵- فعالیتهای آموزشی به هدف یاد گیری بهتر و خوبتر؛
۶- همکاری و همیاری با مراکز علمی و تحقیقی در عرصهی تولید علم و دانش؛
۱- فراهم سازی خدمات علمی و تخصصی به هدف ارایهی خدمات کمی و کیفی تحصیلی؛
۲- آماده سازی امکانات آموزشی و تسهیلات درسی به دانشجویان علوم اجتماعی؛
۳- ارتقای سطح تحصیلی و رتب علمی اساتید پوهنحی علوم اجتماعی؛
۴- بهکار گیری روشها نوین درسی و وسایل ممد درسی به دانشجویان علوم اجتماعی؛
۵- ترویج فعالیتهای علمی و تحقیقی، متناسب با دیپارتمنتهای پوهنحی.
پوهنحی علوم اجتماعی با داشتن استادان ورزیده و بلند رتبه؛ انجام تحقیقات علمی، تدریس با کیفیت و عرضهی خدمات علمی را رسالت خویش میداند.
ارزشها
1. صداقت و راستی؛
2. نوآوری و خلاقیت؛
3. کارتیمی و شایسته سالاری؛
4. کیفیت؛
5. تولید علم؛
6. مسؤلیت پذیری؛
7. تخصص گرایی