پوهنحی انجنیری
﷽
شناسنامهی پوهنحی انجینری
تارخچهی تاریخی پوهنحی انجنیری
پوهنځی انجنیری در نیمهی دوم سال ۱۳۹۸ با دو دیپارتمنت فارغده (انجنیری سیول و انجنیری جیولوجی معدن) با ۲۱ نفر تشکیل بعد از اخذ منظوری وزارت تحصیلات عالی در چوکات پوهنتون بدخشان رسماً فعالیتهای اکادمیک خویش را آغاز نمود. اکنون با تشکیل ۱۶ تن از اعضای کادر علمی، اداری و خدماتی فعالیتهای امور علمی، تدریسی و اداری فعالیت دارد.
بدنبال آن اولین دور فارغان پوهنځی انجنیری پوهنتون بدخشان، در میانههای ماه سنبله از دیپارتمنت سیول و ماه قوس از دیپارتمنت جیولوجی و معدن سال 1403 قراغت شان را جشن گرفتند.
داشتن روابط قانونمند و منظم با ادارات ذیریط، فضای تحصیلی مناسب، داشتن نصاب جدید، استفاده از تکنالوجی معاصر و تدویر سمینارها و کنفرانسها و توجه ویژه به کارهای علمی تحقیقی، از ویژگیهای این پوهنځی به حساب میرود.
در حال حاضر پوهنځی انجنیری پوهنتون بدخشان دارای چندین صنف درسی با ابعاد مختلف و مجهز به وسایل و لوازم مدرن درسی، شامل پروجکتور، اسکرین، کمپیوتر، تخته سفید و سیستم برق میباشد، که توسط استادان دایمی و باالمقطع به آنها تدریس میگردد. پوهنځی انجنیری در ولایت بدخشان همکاریهای علمی و تخنیکی با سایر پوهنځیها و تعدادی از سکتورهای ذیربط دیگر راه همراه دارد.
رئیس پوهنځی تحت نظر و هدایت رئیس پوهنتون، امور محولهء اکادمیکی و اداری را به پیش میبرد. رئیس پوهنځی، تمام امور اموزشی، فرهنگی، تحقیقی، اداری و دسپلینی و همچنان ریاست شورای علمی پوهنځی را به عهده دارد. کارهای اداری این پوهنځی به وسیلهء مدیریت عمومی تدریسی و مدیریت اجرائیه تحت نظر ریاست پوهنځی به پیش برده میشود.
تدریس در این پوهنځی با همکاری استادان مجرب و تحصیل یافتهگانی به درجه های ماستر و لسانس به پیش برده میشود. امید می رود که در آینده با جذب استادان واجد شرایط به کادرعلمی به خصوص فارغان این پوهنتون و فراهم ساختن زمینهء آموزش آنان به سطح تخصصی در رشتههای انجنیری جیولوجی و اکتشاف معادن و انجنیری سیول، از یک طرف کادر علمی کافی برای تربیهء آیندگان مسیر گردد و از طرف دیگر، با تقدیم فارغ التحصیلان جوان و آموزش دیده به جامعه، این پوهنځی سهم خویش را در خدمتگزاری به جامعه، که همانا تآمین آسایش برای همه میباشد ادا نماید.
اهداف و برنامهها
پوهنځی انجنیری از جمله پوهنځیهای 9 گانه پوهنتون بدخشان میباشد بصورت بلاوقفه، پیوسته و آهسته تربیه و آموزش نیرو و سرماه اجتماعی کشور جایگاه خاص خودرا در بین تشنگان علم و دانش تثبیت نموده است.
دیدگاه(Vision)
پوهنځی انجنیری پوهنتون بدخشان متعهد است که این پوهنځی از جمله پوهنځیهای برتر در سطح پوهنتون بدخشان قرار گیرد. و همچنان متعهد است تا نسل جوان متعهد و متخصص در بخشهای انجنیری جیولوژی و معادن و انجنیری سیول را به جامعه تقدیم نمایند.
ماموریت(Mission)
پوهنځی انجنیری عرضهی تحصیلات عالی با کیفیت برای نسل جوان کشور در عرصههای تدریس، تحقیق، انجام کارهای عملی، منابع طبعی، معدنی و ساختمانی را رسالت خویش میداند. و مصمم به ارایه خدمات علمی، تربیه کادرهای مسلکی و متخصص مطابق نیاز مندیهای جامعه است.
ارزشها
- احترام به احکام و ارزشهای دین مقدس اسلام؛
- رعایت قوانین، مقررات، لوایح و طرزالعمل های وزارت تحصیلات عالی؛
- رعایت احترام متقابل میان تمام منسوبین پوهنحی انجنیری؛
- جلوگیری از هرنوع تبعیض و تعصب؛
- تطبیق عدالت، اداره سالم، عدم بروکراسی، موثریت و مثمریت؛
- تحصیلات عالی و با کیفیت؛
- استفاده از وسایل مدرن برای تدریس بهتر؛
اهداف کلان استراتژیک
پوهنحی انجنیری پوهنتون بدخشان با در نظر داشت امکانات دست داشته در پنج سال آینده در صدد اینست که بـا رعایت ارزشـهای فـوق، انجام رسالت/ ماموریت سالم با تحقق اهداف زیر خودرا به چشم انداز تعیین شده برساند:
- قراردادن پوهنځی در مسیر رشد کمی و کیفی بصورت دایمی؛
- نوآوری و ابتکار در امور علمی، اداری و محصلین؛
- ایجاد زمینه تحقیقات علمی به اساتید پوهنځی؛
- بهبود کیفیت تدریس در بخشهای نظری و عملی؛
- تدویر برنامههای ارتقای کیفیت تدریس و ظرفیت برای استادان این پوهنځی؛
- جذب کادرهای علمی به سویه تحصیلی ماستر و داکتر؛
- امضاء تفاهم نامههای علمی و همکاری با پوهنځیهای انجنیری در داخل و خارج ازکشور؛
- امضاء تفاهم نامه با سایر ادارهای ذیربط در سطح ولایت؛
- ارتقای درجهی تحصیلی استادان لیسانس به سویه ماستر؛
- ایجاد کتابخانه آنلاین و آفلاین به سطح پوهنځی ؛
- تطبیق روشهای تدریس OBE Outcome Best Education ) (و . (Student Central Learning) SCL
- ایجاد دیتابیس یا بانک اطلاعات و معلومات در دیپارتمنتها؛
- انجام تحقیقات علمی و عملی در عرصههای مربوطه مطابق نیازمندیهای اکادمیک و جامعه؛
- رشد استعداد و مهارتهای اعضای کادر علمی و اداری از طریق ارایه فرصتهای تحصیلی، کورس های کوتاه مدت و دراز مدت؛
- ایجاد زمینهی نوشتن مقالات و ارایه کنفرانسهای علمی مطابق رشته برای محصلین در سطح پوهنځی و پوهنتون؛
- ارایهی خدمات بهتر برای محصلین؛
- تطبیق سیستم کریدیت معیاری؛
- تطبیق سیستم محصل محوری و مبتنی بر نتیجه؛
- تطبیق برنامهی اموزش الکترونیکی و آنلاین ( E- Learning).
- ایجاد اتاق نقشه کشی برای محصلین انجنیری؛
- زمینه سازی برنامه تحقیقاتی و پرکتیکی برای محصلین؛
- ایجاد و زمینهسازی برای برگذاری سیمینارهای علمی محصلین؛
- گرفتن کمک و تسهیلات از سازمانهای همکار جهت کارهای عملی؛
- فراهم کردن ابزار و وسایل نقشه برداری و امور عملی دانشجویان؛
اهداف تحقیقی و انکشاف پوهنځی انجنیری
بادرنظرداشت دیدگاه و رسالت پوهنتون و پوهنځی انجنیری اهداف کلی ما قرار ذیل میباشد:
- ایجاد مراکز و لابراتوارهای علمی-تحقیقی برای احیای اصل تحقیق و پردازش علم؛
- ارتقا و ازدیاد اعضای کادر علمی پوهنځی به صورت کیفی و کمی؛
- ایجاد محیط مناسب اکادمیک جهت رشد استعدادهای محصلان و ایجاد روحیهی همکاری میان کارکنان پوهنځی؛
- بسترسازی، تنظیم و ارتقای ظرفیت و گزینههای جانبی و پیرامونی، جهت رشد و تقویهی دیپارتمنتها و در مجموع پوهنځی انجنیری و پوهنتون؛
- ایجاد روحیه تکاپو و جستوجو منابع کمکی میان همه اعضای تاثیرگذار پوهنځی انجنیری؛
استفاده از تکنالوجیهای مدرن
- همکاری و هماهنگی با کمیتهی آموزش الکترونیک در جهت مدرنیزه سازی نظام آموزشی؛
- زمینهسازی برای استفاده از تکنالوجی معاصر؛
- تلاش برای استندردسازی و همگون سازی سلایدهای آموزشی استادان؛
- تلاش برای ترویج بیشتر استفاده از انیمیشن، صدا و مواد درسی کمکی در تدریس استادان؛
- ترویج بیشتر استفاده از کتابخانه و منابع آموزشی انلاین بین المللی.
روابط ملی و بین المللی
- همکاری و زمینه سازی برای ایجاد و تحکیم روابط متقابل با نهادهای علمی و اکادمیک،
- همکاری در تامین ارتباط مناسب و فراهمسازی زمینههای تشویقی جهت استفاده از امکانات و ظرفیتهای محیطی؛
- همکاری در طرح و برنامهریزی مناسب، جهت ایجاد تماس و کسب همکاریهای نهادهای داخلی و خارجی.
نقش اجتماعی
- اجرای پروژههای تحقیقاتی میدانی؛ جهت کاهش چالشهای منابع معدنی و انجنیری در کشور؛
- انگیزه دادن به همه اعضای کادر علمی برای تبدیل شدن به هوادارانی که به طور فعال و مستمر حمایتگر و رهبری کارهای اجتماعی باشند؛
- کمک در زمینههای فکری، آموزشی، اقتصادی، علمی و فرهنگی مثبت به جامعه.
نشرات و ارتباطات
پوهنتون بدخشان، خوشبختانه دارای نشریهی معتبر تأئیدی شدهی وزارت تحصیلات عالی بوده، که به صورت فصلنامه نشر میشود، این نشریه مرجع مناسب برای انتشار و انعکاس مقالات و نتایج تحقیقاتی بوده که به صورت متداوم، مقالات اعضای کادر علمی این پوهنځی در این نشریه به چاپ میرسد. از جمله آثار متعدد پوهنیار عبدالرب بهرام پور، پوهنمل محمد عارف نیرو، پوهنیارشمس الله انوری و پوهنیار شکیب الله مشفق نشر گردیده است؛ همچنان از صفحات اجتماعی پوهنځیانجنیری.
مشارکت با جامعه، بازار کار
به منظور مشارکت با جامعه و بازار کار، پوهنځی انجنیری منحیث رکن اساسی پوهنتون بدخشان، متعهد است تا نیروی جوان، متخصص، متعهد و ماهر را در رشتههای انجنیری جیولوجی و اکتشاف معادن و انجنیری سیول آموزش دهد و پیوند همیشگی و سازنده، با مجامع علمی و اکادمیک برقرار سازد.
نقش و توانایی
به عنوان نهاد علمی فعال در عرصهی انجنیری، ارایهی دستآوردهای علمی و معرفی زمینههای کاربردی آن در سطوح مختلف خدمات انجنیری و همچنان تربیت کادر متخصص منطبق با معیارهای بین المللی و متناسب با نیازهای جامعهی افغانستان، تلاش در جهت ارتقای کمی و کیفی خدمات آموزشی انجنیری به متقاضیان منطبق با معیارهای ملی و بین المللی.
شرایط پذیرش
شمولیت در پوهنځی انجنیری، از طریق امتحان کانکور امارتی، با حضور داشت هیئت رسمی وزارت تحصیلات عالی و استادان پوهنتون بدخشان برگزار میگردد، مطابق ظرفیت پذیرش محصلان در پوهنتون و پوهنځی انجنیری جذب میشوند. تدریس علوم انجنیری در این پوهنځی بر اساس کریکولم تهیه شده در وزارت تحصیلات عالی صورت میگیرد. در این پوهنځی تمام امور اکادمیک و اداری بر اساس قوانین و لوایح وزارت تحصیلات عالی ایجاد گردیده است، به پیش برده میشود.
آیندهی شغلی
محصلان بعداز ختم موفقانهی برنامه چهار سال در پوهنځی انجنیری، به شمول یک سمستر پرکتیک تولیدی، به حیث انجنیری شناخته شده و به جامعه تقدیم میشوند.
دیپارتمنتها
دیپارتمنت جیولوجی و معدن
کشور عزیز ما افغانستان از نگاه داشتن معادن و منابع طبیعی بسیار غنی بوده که شماری از آنها به وسیلهی جیولوجستان داخلی و خارجی کشف گردیده است. که میتوان از معدن مس عینک در لوگر، آهن حاجیگک در بامیان و همچنان معدن بزرگ آهن در ولسوالی یکاولنگ که به تازه گی کشف گردیده است، کرومیت و بنتونیت های لوگر، نفت وگاز شمال، معادن ذغال سنگ کرکر و آشپشته، طلای زرکشان، نمک تالقان، زمرد پنجشیر، لاجورد بدخشان، پگماتیت های فلزات نادره (نورستان، لغمان، نجراب سروبی، کنر وغیره) یاقوت جگدلک، بنتونیت ها، مواد ساختمانی و دهها معدن خورد و بزرگ دیگر نام برد. علاوه بر آن ده ها و صد ها معادن پگماتیتی دیگر به شکل برهنه و مدفون در اعماق مختلف کوه های کشور قرار دارد که هنوز روی صفحه نیامده است به اساس آخرین تحقیقات که تحت عنوان منشا پیدایش زمرد ولایت پنجشیر و اهمیت آن در اقتصاد ملی کشور صورت گرفته نشان میدهد که افغانستان از نگاه داشتن معادن زمرد با کشور کلمبیا همسری مینماید. دیپارتمنت انجنیری جیولوجی و اکتشاف معادن در سکتور دولتی در راستای تربیت کادرهای جوان به سویه لیسانس وماستر انجنیر جیولوج تربیه نموده که در رشد اقتصادی کشور رول اساسی را بازی مینماید.
تاریخچهی مختصر دیپارتمنت انجنیری جیولوجی و اکتشاف معادن
دیپارتمنت انجنیری جیولوجی و معدن پوهنځی انجنیری یکی از دیپارتمنتهای پوهنځي انجنیری بوده، که این دیپارتمنت همزمان با ایجاد و تشکیل پوهنځي انجنیری به اساس نیاز جامعه، پیشنهاد پوهنتون بدخشان و لزوم دید وزارت تحصیلات عالی ایجاد شده است.
پوهنځی انجنیری طی مکتوب رسمی نمبر (1065) مؤرخ (05/08/1398 هجریشمسی)، آمریت انکشاف مؤسسات تحصیلی مقام محترم وزارت تحصیلات عالی و در جلسۀ ثبت پروتوکول نمبر (5) مؤرخ (05/08/1398 هجری شمسی)، شورای عالی مؤسسات تحصیلات عالی ملکی، پوهنځی انجنیری با دو دیپارتمنت فارغ ده (جیولوجی و معدن و سیول) با (21 نفر) بست کادری علمی – اداری و کار کن خدماتی به تصویب رسید.
این دیپارتمنت با در نظر داشت ارزشهای اسلامی و رعایت قوانین نافذۀ کشور، بدون هیج نوع تبعیض قومی، نژادی سمتی، زبانی، محلی، مذهبی، جنسی، و در نظر گرفتن شرایط کنونی و نیاز جامعه فعالیتهای خود را تنظیم و ترتیب نموده و کوشش و تلاش همه جانبه را به خرچ میدهد تا با توجه به پلانهای ترتیب شده از قبل (تربیۀ افراد متخصص در بخش انجنیری جیولوجی و معدن)، انجنیران مسلکی و با تجربه را در آینده به جامعه تقدیم نماید.
این دیپارتمنت در رشتههای نقشه برداری جیولوجیکی، تفحص و اکتشاف معادن مواد مفید جامد، متخصصین ورزیده را تربیه و به جامعه تقدیم میدارد. فارغین دیپارتمنت انجنیری جیولوجی و معدن، میتوانند مستقلانه کارهای نقشه برداری جیولوجیکی، تفحص، اکتشاف و محاسبه ذخایر مواد مفیده جامد از قبیل طلا، نقره، پلاتین، الماس، زمرد، یاقوت، اکوامرین، لاجورد، لعل، مس، سرب، جست، آهن، مرمر، ذغال سنگ وغیره را به منظور ارزیابی اقتصادی معادن انجام دهند.
دیپارتمنت جیولوجی و معادن در حال حاضر پنج تن استاد رسمی به سویههای لیسانس و ماستر دارد که از این جمله سه تن دارای سویۀ تحصیلی ماستر بوده و دو تن هم به سویۀ تحصیلی لیسانس که در حال حاضر مصروف تحصلی در مقطع ماستری میباشند.
دیدگاه (vision)
ارتقای ظرفیت علمی، تحقیقی و آموزشی دیپارتمنت انجنیری جیولوجی و معدن منحیث یک برنامه علمی – عملی در عرصهی انجنیری جیولوجی و معدن جهت کسب جایگاه برتر در سطح محلی و ملی.
رسالت (Mission)
دیپارتمنت انجنیری جیولوجی و معدن با تقدیم نمودن متخصصان ورزیده به جامعه به سطح لیسانس در بخش انجنیری جیولوجی و معدن، تلاش مینماید تا با تولید دانش و پالیسی سازی از طریق انجام تحقیقات علمی – عملی و ارتقای ظرفیت آموزشی جهت توسعهی زیربنای اقتصاد کشور، سهم خویش را اداء نماید.
هدف (Goal)
هدف از اموزش انجینران مسلکی در عرصهی تولیدی مطابق با نیاز مندی جامعه میباشد. منظور از رسیدن به معیارهای ستندرد نصاب تحصيلي (کریکولم) و نوسازی لازم است تا برای تحصیلات عالی با کیفیت تسهیلات لازم مطابق معیار های جهانی زمینه برای تسهیلات بیشتر مهیا گرددتا انجینران مسلکی مطابق نیاز مندي جامعه تقدیم گردد.
اهداف آموزشی دیپارتمنت انجنیری جیولوجی و اکتشاف معادن
هدف از آموزش محصلان این دیپارتمنت به منظور تربیه کادر های مسلکی در عرصه اکتشاف معادن مواد مفیده جامد میباشد که به صورت مختصر قرار ذیل معرفی میگردد:
۱- تفحص و اکتشاف معادن مواد مفیده جامد؛
۲- ترتیب نقشه های جیولوجیکی به مقیاس مختلف؛
۳- تحقیقات جیولوجیکی معادن در مربوطات سروی جیولوجی وزارت معادن، وزارت های انرژی و آب و انکشاف دهات؛
۴- جیمولوجی (گوهر شناسی)؛
۵- منرالوجی و پتروگرافی (شناخت منرال ها و احجار)؛
۶- تیپ های صنعتی معادن؛
۷- محاسبه ذخایر معادن؛
۸- دریافت وریانت مساعد مفیدیت.
دیپارتمنت سیول
دیپارتمنت انجنیری سیول پوهنتون بدخشان یکی از دیپارتمنتهای کلیدی دانشکده انجنیری این پوهنتون است که با هدف آموزش و تربیت متخصصین در حوزه انجنیری عمران فعالیت میکند. این دیپارتمنت تلاش دارد با ارایه برنامههای آموزشی مدرن، بهرهگیری از اساتید باتجربه، و ایجاد فرصتهای عملی برای دانشجویان، آنها را برای ورود به بازار کار و اجرای پروژههای زیربنایی آماده سازد.
معرفی رشته انجنیری سیول
انجنیری سیول یکی از اساسیترین و قدیمیترین رشتههای انجنیری است که به طراحی، ساخت، نظارت و نگهداری زیرساختهای عمومی و عمرانی میپردازد. این رشته شامل طراحی و اجرای ساختمانها، پلها، راهها، سیستمهای حملونقل، مدیریت منابع آب، سازههای هیدرولیکی، و پروژههای محیطزیستی میشود. فارغالتحصیلان این رشته در پیشبرد توسعه پایدار و بهبود کیفیت زندگی نقش اساسی دارند.
دیدگاه(Vision)
دیپارتمنت انجنیری سیول مصمم است تا نسل جوان متهد و متخصص را در این رشته تحصیلی تربیه نموده تا از طریق دانش مسلکی و تحقیقات علمی مصدر خدمت به جامعه قرار گرفته و در پنج سال آینده در جمع بهترین دیپارتمنتهای سیول کشور محسوب گردد.
ماموریت(Mission)
دیپارتمنت انجنیری سیول با استفاده از علوم و تکنالوجی معاصر و ایجاد برنامه های تحقیقی و علمی زمینه رشد ظرفیت های تخصصی استادان و محصلین را مهیا ساخته و نهادینه سازی انتقال دانش مسلکی را رسالت خود میداند.
اهمیت و ضرورت
اهمیت توسعهی زیرساختی در ولایت بدخشان – ولایت بدخشان به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص خود، نیاز شدیدی به توسعه زیرساختها از جمله راهها، پلها، شبکههای آبرسانی و ساختمانهای مقاوم دارد. فارغالتحصیلان این رشته میتوانند نقش مهمی در بهبود شرایط عمرانی منطقه ایفا کنند
برنامه درسی بهروز و کاربردی – پوهنتون بدخشان با استفاده از استانداردهای بینالمللی، یک برنامه درسی جامع ارایه میدهد که شامل دروس تئوری، کارهای عملی، استفاده از نرمافزارهای تخصصی و کارآموزی در پروژههای واقعی است.
وجود اساتید مجرب و متخصص – این دیپارتمنت از استادانی تشکیل شده است که دارای تجربه علمی و عملی در زمینههای مختلف انجنیری سیول هستند و با ارایه آموزشهای کاربردی، دانشجویان را برای ورود به بازار کار آماده میکنند.
امکانات آموزشی و تحقیقاتی – پوهنتون بدخشان در حال گسترش آزمایشگاههای مجهز برای انجام تستهای مکانیک خاک، بتن، نقشهبرداری، هیدرولیک و سایر بخشهای مرتبط با انجنیری سیول است.
فرصتهای شغلی گسترده – با توجه به رشد صنعت ساختمان و پروژههای زیربنایی در افغانستان و کشورهای همسایه، فارغالتحصیلان این رشته میتوانند در سازمانهای دولتی، شرکتهای خصوصی، مؤسسات مشاوره انجنیری و سازمانهای بینالمللی فعالیت کنند.
زمینههای تخصصی در دیپارتمنت انجنیری سیول
۱. انجنیری ساختمان (Structural Engineering)
این حوزه به طراحی و تحلیل سازههای مختلف از جمله ساختمانها، پلها، برجها، تونلها و سدها میپردازد. دانشجویان این رشته با اصول بارگذاری، دینامیک سازهها، مقاومت مصالح و طراحی سازههای بتنی و فولادی آشنا میشوند.
- طراحی سازههای مقاوم در برابر زلزله
- استفاده از نرمافزارهای تخصصی مانند ETABS، SAP2000 و AutoCAD
- تحلیل تنشها و نیروها در اجزای سازهای
۲. انجنیری راه و ترابری (Transportation Engineering)
این شاخه از انجنیری سیول به طراحی و توسعه سیستمهای حملونقل زمینی، هوایی و دریایی میپردازد و شامل ساخت جادهها، بزرگراهها، پلها، خطوط آهن و فرودگاهها میشود.
- برنامهریزی و تحلیل ترافیک شهری
- طراحی هندسی راهها و پلها
- استفاده از نرمافزارهایی مانند Civil 3D و AutoCAD برای طراحی شبکههای ترابری
۳. انجنیری منابع آب و محیط زیست (Water and Environmental Engineering)
این رشته به مدیریت منابع آب، طراحی سیستمهای آبیاری، سدها، فاضلاب، و تصفیهخانهها میپردازد و در بهبود کیفیت زندگی و حفظ محیط زیست نقش مهمی دارد.
- طراحی سیستمهای آبرسانی شهری و روستایی
- مدیریت سیلاب و کنترل فرسایش خاک
- تصفیه و بازیافت آبهای صنعتی و شهری
۴. انجنیری ژئوتکنیک (Geotechnical Engineering)
این شاخه از انجنیری سیول به مطالعه رفتار خاک و سنگ و تأثیر آنها بر پروژههای عمرانی میپردازد. مهندسان ژئوتکنیک از اطلاعات زمینشناسی برای طراحی فونداسیونهای مقاوم و پایدار استفاده میکنند.
- تحلیل پایداری شیبها و سازههای خاکی
- طراحی پیها و سیستمهای نگهدارنده خاک
- آزمایشهای مکانیک خاک و سنگ در آزمایشگاه
۵. نقشهبرداری و ژئوماتیک (Surveying and Geomatics Engineering)
این رشته به جمعآوری و پردازش دادههای مکانی برای پروژههای عمرانی، مدیریت زمین و طراحی زیرساختها میپردازد.
- استفاده از GPS، GIS و فناوریهای سنجش از دور
- تهیه نقشههای توپوگرافی و کاداستر
- اندازهگیری و پایش تغییرات زمین برای پروژههای انجنیری
کمیتهها
1. کمیتهی تضمین کیفیت
کمیتهی تضمین کیفیت در سال ۱۳۹۹ه.ش. با تاسیس پوهنځی انجنیری ایجاد گردید که هدف اصلی ایجاد کمیته تضمین کیفیت در این پوهنځی عرضه خدمات موثر، تحقیق، تدریس و تمام فعالیت های اکادمیک استادان و کارمندان را مورد ارزیابی قرار داده نقاط قوت را تشویق نموده و نقاط ضعف و منفی را شناسائی و در اصلاح آن با همکاری نزدیک ریاست پوهنځی اقدامات جدی و عملی را روی دست گرفته است.
کمیتهی تضمین کیفیت پوهنځی انجنیری به اساس طرز العمل از کیفیت تدریس، لایحهی وظایف تضمین کیفیت، خط مشی یاد دهی و یاد گیری، پلان بهبود تدریس و پلان عملیات انفرادی و سایر لوایح و مقررات که از مقام وزارت تحصیلات عالی به این نهاد تحصیلی مواصلت ورزیده است، طبق آن برنامه خود را عیار نموده است و کار کرد خود را در این سال طبق مواد زیر گزارش می دهد.
2. کمیتهی فرعی نصاب
کمیته فرعی کریکولم در سطح پوهنځی به منظور بازنگری، نظارت از تطبیق نصاب، اصلاح و پیشنهادهای علمی جهت بهبود و انکشاف کریکولم تشکیل گردیده است.
3. کمیتهی امتحانات
کمیته امتحانات پوهنځی انجنیری تمام امور مربوط به ارزیابی محصلان را نظارت مینماید.
4. کمیتهی تحقیقات علمی
پوهنځی انجنیری پوهنتون بدخشان با تطبیق پالیسی تطبیقات وزارت تحصیلات عالی در تلاش آن است که پیش تاز ترویج فرهنگ تحقیق باشد. از آنجایی که آموزش و تربیت از مهم ترین بخش های یک جامعه به شمار رفته، منجر به غنامندی، ترقی و پیش رفت بخشهای دیگر آن میگردد و مردم را به سوی موفقیت و سعادت سوق میدهد؛ لذا این پوهنځی مصمم است تا در کنار سایر کانونهای آموزشی، مرکز ترویج آموزش، پروهش و دیگر فعالیت های علمی تحقیقی باشد.
5. کمیتهی نظم و دسپلین
برای ایجاد سهولت در کار کمیته نظم دسیپلین پوهنتون، به عنوان یکی از هستههای فرعی، کمیته نظم و دسپلین و سمع شکایات پوهنځی، تشکیل گردیده است. هدف تشکیل این کمیته، رسیدگی به مشکلات روزمره محصلان و کارمندان در پوهنځی میباشد. مسائل و قضایای مغلق و پیچیده دسپلینی از جانب کمیته فرعی نظم و دسپلینی و سمع شکایات به کمیته اصلی محول میگردد.
6. کمیتهی آموزش الکترونیک
تکنالوجی اطلاعات و ارتباطات در بسیاری از حوزه های زندگی بشر، از جمله تحصیلات عالی وارد شده و آنها را دست خوش تغییرات شگرفی نموده است. قابلیت توسعه سریع، به اشتراک گذاری دانش و محتوای علمی- تحقیقی با حداقل هزینه، استقلال یادگیری از مکان و زمان و از همه مهمتر، محوریت شاگرد در فرایند آموزش از مشخصات بارز استفاده از تکنالوجی الکترونیکی در تحصیلات عالی به شمار میرود. پوهنځی انجنیری پوهنتون بدخشان در راستای تطبیق پلان استراتیژیک خود مصمم به ایجاد نوآوری در عرصه های عرضهء خدمات آموزشی بوده و در این راستا کمیته آموزش الکترونیک را تشکیل نموده تا با بهره گیری از تکنالوجیهای نوین معلوماتی و ارتباطی، مانند انترنت و سیستمهای مولتی مدیا، به عنوان ابزارهای جهت بهبود کیفیت تدریس و آموزش و یادگیری، از طریق ارایه تسهیلاتی جهت دسترسی آسان به منابع و نیز فراهم نمودن سازوکارهای تعامل و همکاری از راه دور به این هدف بزرگ نایل آید.
7. کمیتهی فرهنگی و ورزشی
به منظور حمایت و گسترش فرهنگ و اخلاق، تقویت روحیهی علمی دانش جویان مستعد و توانمند، فراهم سازی زمینههای مناسب برای فعالیتهای جمعی ورزشی محصلان، زمینه سازی برای رشد خلاقیتهای محصلان، تحقق اهداف پلان استراتیژیک وزارت تحصیلات و پوهنتون بدخشان، کمیته فرهنگی و ورزشی پوهنځی انجنیری پوهنتون بدخشان، منحیث تکمیل کننده کمیته فرهنگی و ورزشی پوهنتون تشکیل گردیده است.
8. کمیتهی پلان استراتیژیک و نظارت بر تطبیق پلانها
این کمیته برای نظارت از تطبیق پلانهای مطروحه و دریافت چالشهای موجود بر سر راه تطبیق پلانها تشکیل گردیده است.
9. کمیتهی ارشاد و دعوت
این کمیته از مهمترین کمیتهها در سطح پوهنځی انجنیری پوهنتون بدخشان میباشد که فعالیت های آن قرار ذیل است: دایر نمودن جلسات منظم مطابق پلانکاری و تقسیم اوقات، تطبیق فیصلههای کمیته دعوت و ارشاد، نظارت از صنوف درسی و توصیههای دینی و شرعی، هماهنگ ساختن برنامههای کمیته اصلی ارشاد و دعوت ، ارسال اطلاعیه به دیپارتمنتهای دو گانه جهت همکاری و توصیه های دینی در صنوف، احترام به ارزشهای دینی و اهتمام به آنها. رعایت پوشش مناسب اسلامی و تنظیم صورت و سیرت (ریش، تعهد اسلامی و اخلاقی ) مطابق ارزشهای دینی و اسلامی، رعایت پوشش مناسب اسلامی( حجاب اسلامی و لباس های سنتی جامعه ).
در شروع سال 1400، به تعداد چهار استاد جدید به عنوان اولین استادان پوهنځی انجنیری براساس طرزالعمل جذب اعضای کادری علمی وزارت تحصیلات عالی جذب گردیدند. که تا فعلا الحمد الله پوهنځی انجنیری 11 استاد برحال و دایمی دارد. همچنان استادان قراردادی جدید نیز مطابق پالیسیهای وزارت و پوهنتون بدخشان استخدام گردیده اند.