ادبیات و علوم بشری

بسم الله الرحمن الرحیم

شناسنامهی پوهنځی ادبیات و علوم بشری

تاریخچه‏‌ی پوهنځی ادبیات و علوم بشری

پوهنځی ادبیات و علوم بشری یکی از پوهنحیهای مهم و کلیدی پوهنتون بدخشان بوده که در سال ۱۳۸۸ ه.ش در چوکات تحصیلات عالی بدخشان با جذب ۹۹ تن از محصلان هم از طبقه اناث و ذکور نظر به ضرورت جامعه در تعمیر پوهنحی تعلیم و تربیه واقع در شهر کهنه فیضآباد آغاز به فعالیت نمود. بنابر مشکلات جای در سال ۱۳۹۰ ه.ش از پوهنحی متذکره جدا و به دشت شهدا محل اصلی پوهنتون نقل مکان نمود. تا اکنون در این پوهنحی به تعداد ۹۰۹ تن از محصلان از ولایات مختلف کشور مشغول فراگیری آموزش اند. در این پوهنحی قبلا مفردات و کریکولم سابقه استفاده صورت می گرفت و بعد از دریافت کریکولم و مفردات درسی جدید از مقام محترم وزارت تحصیلات عالی در قسمت نصاب تحصیلی تحدید نظر صورت گرفته است، تمام اساتید مفردات جدید درسی را در نظر گرفته روند تدریس را در ایم نهاد تحصیلی به وجه احسن به پیش می برند. در این پوهنحی همه ساله نظر به ظرفیت آن از طرف وزارت تحصیلات عالی تعداد زیادی از محصلان معرفی می گردند.

این پوهنحی در رشتههای عربی، دری، پشتو، انگلیسی و ژورنالیزم متخصصین را به سویهی لیسانس تربیه می نماید. هم‏چنان قابل یاد آوری است که این پوهنحی در ترکیب خود دو دیپارتمنت شبانه (دری و عربی) نیز دارد. انکشاف دیپارتمنتها در این نهاد تحصیلی در حال توسعه است.

ساحات کاری برای فارغان پوهنحی ادبیات و علوم بشری، ریاست اطلاعات و فرهنگ، رسانه ها، مدیریتهای اداری تمام ریاستها و دفاتری دولتی و خارجی می باشد.

دیدگاه، ماموریت، و ارزش‌ها  پوهنحی ادبیات وعلوم بشری

الف) دیدگاه/ چشم‌انداز: (vision)

 پوهنحی ادبیات و علوم بشری در تلاش ارایه‏ی خدمات با کیفیت علمی (تدریسی – تحقیقی) جهت تربیت کارشناسان، محقیقان مسلکی و زبان شناسان در زبانهای ملی و بین المللی وخبر نگاران حرفه­ی بوده و می‏خواهد جایگاه خوبی را در سطح پوهنتون بدخشان و کشور، به ویژه زون شمال شرق بهدست آورد.

ب) ماموریت/ رسالت:(mission)    

پوهنحی ادبیات وعلوم بشری مصمم به تغییر وضعیت موجود به حالت مطلوب در عرصهی کسب مهارتهای زبانی؛ زبانهای ملی وبین المللی، جهت تبادل افکار علمی و زبان شناختی، تربیهی کارشناسان ومحقیقان پاسخگو به نیازهای نظام آموزشی مطابق به ارزشهای اسلامی وقانون تحصیلات عالی کشور بوده ورسیدن به این اهداف را رسالت خویش می داند.

ارزش‌ها

هدف از ارزشها در مراکز علمی باورهای است که براساس آن برنامهها و فعالیتهای خود را ملاک توجه قرار داده قابل احترام و تطبیق میدانند، که ما نیز بدین ارزشها متعهدیم:

۱-  احترام به مقدسات دینی و مذهبی و نهادینهسازی ارزش‌های اسلامی؛

۲-  جلوگیری از هر نوع  تبعیض قومی، نژادی، زبانی، سمتی، گروهی و... ؛

۳-  ارج گذاشتن به داشته‌‌‌‌های معنوی و فرهنگی کشور؛

۴-  ترویج و تقویت روحیه‌ی نوآوری و ابتکار در عرصه‌های علمی-تحقیق و اداری؛

۵-  رعایت اخلاق اکادمیک در عرصه‌ی فعالیت‌های علمی و تخصصی؛

۶-  ارج گزاری به افراد مسلکی، مسوولیت‌پذیر و متعهد و حمایت از تخصص‌گرایی؛

۷-  تقویت اداره و رهبری پیشرفته و جلوگیری از هر گونه فساد؛

۸-   پاسداری از فرهنگ زیست محیطی؛

۹-   تقویت روحیه‌ی هم‌کاری و مسوولیت‌پذیری؛

۱۰-  پاسداری از فرهنگ توسعه‌ی اقتصادی و فناوری در سطح محلی و ملی؛

۱۱-  رعایت و تأمین عدالت در سایر فعالیت‌های اداری و اکادمیک؛

۱۲-  ترویج فعالیت‌های گروهی در بخش‌های اداری و اکادمیک؛

تشکیلات پوهنحی ادبیات و علوم بشری

پوهنحی ادبیات و علوم بشری یک نهاد تحصیلی جوان بوده که در جهت استخدام کارمندان مسلکی و با تجربه از طریق ریاست پوهنتون سعی و تلاش بهخرچ داده است و همچنان جذب کادرهای متخصص را در دیپارتمنتهای پنج گانه تشویق می نماید. تا حال این پوهنحی دارای ۳۰ استاد، ۳ مامور اداری و ۳ کارمند خدماتی است.

   تعداد اعضای کادر علمی پوهنحی ادبیات و علوم بشری پوهنتون بدخشان در سال جاری سال  (۱۴۰۳) به ۳۰ تن بالغ میگردد که از لحاظ جنسیت از این میان ۲۶ تن مرد و ۴ تن آن زن بوده و اعضای کادر علمی این پوهنحی دارای درجهی تحصیل لیسانس، ماستر و دکتور میباشند. تعداد استادان درجهی لیسانس ۴ تن، تعداد استادان ماستر ۱۸ تن، تعداد استادان دکتور ۱ تن، تعداد استادان معرفی شده به برنامهی دکتورا ۳ تن و تعداد استادان معرفی شده به برنامه‏ی ماستری ۴ تن میباشد.

تعداد محصلان  پوهنحیادبیات و علوم بشری

پوهنځی ادبیات و علوم بشری به عنوان نهاد آموزشی سابقهدار در چوکات پوهنتون بدخشان همه ساله تعداد زیادی از دانشجویان را اعم از دختر و پسر در دیپارتمنتهای پنجگانه (دری، انگایسی، عربی، ژورنالیزم و پشتو) در بخش‌های روزانه و در دو دیپارتمنت شبانه (دری و عربی) جذب نموده و بستر مناسب برای رشد تحصیلی جوانان در سطح منطقه و بهخصوص ولایت بدخشان بوده و این پوهنحی همه ساله متخصصین را به سویهی لیسانس به جامعه تقدیم می نماید که ساحات کاری برای فارغان این پوهنحی ریاست اطلاعات و فرهنگ، معارف، رسانهها، مدیریتهای اداری تمام ریاستها و دفاتر خارجی میباشد.

دیپارتمنتهای پوهنځی  ادبیات و علوم بشری

پوهحنی ادبیات و علوم بشری دارای پنج دیپارتمنت فعال (عربی، دری، انگلیسی، پشتو و ژورنالیزم) می باشد تاریخچه و اعضای کادر علمی و چگونگی کارهای عملی این دیپارتمنتها در ذیل به بررسی گرفته می شود.

دیپارتمنت عربی

از آنجای که زبان عربی، زبان اسلام و قرآن بوده و همچنین در طول تاریخ تاثیر زیادی بر زبانهای دیگر به ویژه زبان و ادبیات پارسی دری داشته، بنابراین لازمه‏ی فهم و درک بهتر قرآن، علوم اسلامی و نیز ادبیات کهن پارسی دری مربوط به فهم درست عربی است. روی همین منظور دیپارتمنت زبان و ادبیات عربی در سال ۱۳۸۸ خورشیدی در چوکات پوهحنی ادبیات و علوم برشی ایجاد گردید که هدف از ایجاد آن تعلیم و تربیه‏ی کارشناسان در عرصههای مختلف از جمله ترجمه زبان عربی به فارسی دری و به پشتو و برعکس ، ترجمانی، گویندگی، نویسندگی و استادی در پوهنتونها، مدارس و مکاتب میباشد. وظیفه این دیپارتمنت ایجاد محیط علمی و ترغیب استادان و دانشجویان به سوی معیار های علمی و اکادمیک در خصوص آموزش، فراگیری، تحقیق و پژوهش در علوم ادبی و اجتماعی میباشد. قابل یاد آوری است که از مجموع ۵ تن از استادان این دیپارتمنت، ۳ تن شان ماستر، ۱ تن محصل دوره ماستری و ۱ تن در سال جاری به برنامه‏ی ماستری داخلی پوهنتون کابل معرفی شده است.

دیدگاه

دیپارتمنت عربی مصمم به تغییر از وضعیت موجود به وضعیت مطلوب در عرصههای تربیه‏ی کارشناسان و محققان آموزشی، معلمان مسلکی پاس‏خگو به نیازهای نظام آموزشی، ایفای نقش کلیدی در مدرنیزه ساختن تعلیم و تربیه و ارایهی خدمات با کیفیت علمی – تحقیقی میباشد.

ماموریت

دیپارتمنت عربی، تقویت و گسترش دانش را در زمینه‏ی تعلیم و تربیه‌ی کادرهای علمی، مسلکی، متعهد و محقق جهت برآورده شدن نیاز مندی‏های آموزشی مترجمان و ادیبان و زبان شناسان را رسالت خویش میداند.

اهداف

دیپارتمنت عربی با توجه به پیشرفتهای چشمگیر پوهنحی ادبیات و علوم بشری و پوهنتون بدخشان در عرصهی آموزش و پرورش به هدف متخصصان مسلکی و با کیفیت، مجهز با دانش روز، تلاشهای خستگی ناپذیر را انجام داده برای نیل به این اهداف هموراه فعالیت های علمی و اکادمیک خویش را بازنگری نموده است و در مطابقت ب قوانین وزارت تحصیلات عالی در صدد بهتر ساختن شرایط تحصیلی برای نسل جوان کشور اعم از دختران و پسران تلاش خویش را به خرچ داده و میدهد. اهداف برنامه پلان استراتیژیک دیپارتمنت عربی شامل تطبیق برنامههای حکومت داری خوب، پروگرامهای اکادمیک، دسترسی به تحصیلات عالی، ایجاد زیر بناهای مناسب برای تدریس و پیشبرد فعالیتهای علمی و تحقیقی یک امر حیاتی شمرده میشود. بنابراین اهداف دیپارتمنت عربی را میتوان به صورت زیر مشخص نمود:

  • تربیه‏ی معلمان مسلکی و متخصص مطابق به نیاز نظام آموزشی کشور؛
  • ارتقای سطح علمی و مسلکی و ایجاد فرصتهای عادلانه برای استادان و محصلان؛
  • طرح و تطبیق برنامههای علمی – تحقیقی؛
  • انکشاف و تداوم روابط اکادمیک با نهادهای ملی و بین المللی تحصیلی؛
  • ایجاد زیر بناها برای تطبیق فعالیت‏های تحقیق و تدریسی؛
  • تقویت فعالیت‏های ارتقای کیفیت و اعتبار دهی؛
  • ایجاد برنامه‏های داخل خدمت و شبانه.

ارزشها

  • تربیهی محصلان بر اساس ارشهای ملی و اسلامی با معیارهای علمی و مطابق به نیازمندیهای معرف کشور؛
  • توجه خاص به امر کیفیت در سیستم کریدیت با استافده از روشهای نوین و تکنالوژی معاصر؛
  • حمایت همه جانبه از فعالیتهای پژوهشی؛
  • توجه به همکاریهای ملی و بین المللی و ارتباط با پوهنتونهای معتبر داخلی و خارجی؛
  • تقویت، تعهد و پابندی با اخلاق حمیده و صداقت با در نظر داشت منافع ملی در استادان و محصلان؛
  • استقلالیت علمی با احترام و رعایت آزادی و صداقت اکادمیک.

 

دیپارتمنت دری

تاریخچه‌‌‏ی دیپارتمنت دری

دیپارتمنت دری در چوکات پوهحنی ادبیات و علوم بشری مووسسه تحصیلات عالی بدخشان تاسیس گردیده و در سال ۱۳۸۸ به گونه‏‌ی مستقل به فعالیت آغاز کرد و هدف اصلی آن آماده کردن محصلان از نگاه تیوریکی و عملی در بخش زبان فارسی دری و هم آشنایی با فرهنگ قدیمی فارسی زبانان محصلان را تربیه‏‌ی و رهنمایی مینماید. همچنان قابل یادآوری است که این دیپارتمنت دارای ۷ عضو کادر علمی میباشد. از جمله ۲ تن از اساتید متذکره محصل دوره دکتورا و ۵ تن شان ماستر می باشند که مسوولیت تدریس محصلان را بدوش دارند.

دیدگاه

حمایت و تقویت از ارزشهای ادبی، هنری، معرفی و شناخت سرایندگان، نویشندگان دفاع و پشتیبانی از آفرینشهای بدیع فرهنگی، تحلیل و تفسیر آثار ادبی، تعلیم و تدریس فنون، مسایل و مباحث ادبی و  هنری برای نسل جوان و دانشجویان. رهنمایی شاعران، نویسندگان جوان و تربیت و تولید معلمان مسلکی و متخصص در عرصههای شناخت زبان و ادبیات پارسی دری در مطابقت با نیازمندیهای جامعه با توجه به معیارهای جدید علمی ، آموزشی، تربیتی در چوکات ارزشهای اسلامی و ملی بهخاطر رشد و توسعهی معارف کشور.

ماموریت

معرفی و توضیح کارکردهای ادبی و هنری شاعران و نویسندگان ادبیات ملت مورد نظر، رهنمایی نسل جوان و دانشجویان به فنون سرایش گری و نویسندگی تربیت شاعران و نویسندگان جوان، معرفی و حمایت آنان به جامعه ادبی، تعلیم و تربیت معلمان مسلکی و با ظرفیت بالا در عرصههای زبان و ادبیات پارسی دری با در نظر داشت سیستم جدید آموزشی و تربیتی کشورهای منطقه و جهان بهخاطر بهبود و انکشاف معارف کشور.

اهداف

  • معرفت نسل جوان امروز و فردا به ادبیات پارسی دری از دورههای گذشته تاریخی تا اکنون؛
  • حمایت و تقویت از کاکردهای ادبی و فرهنگی اتباع و فرهنگیان گذشته و حال؛
  • آشنایی با ریشه و پیشینه‏ی تاریخی و چگونگی تحول زبان پارسی دری؛
  • درک ارزش و اهمیت زبان پارسی دری در عرصههای ادبی، هنری، فرهنگ نگاری، تقویت وحدت سیاسی و ملی اقوام ساکن؛
  • شناخت درست سرش و خانواده‌ی زبان پارسی دری؛
  • بهبود همه جانبه‏ی سکتور معارف کشور؛
  • ترویج ارزشهای والای ادبی، هنری، انسانی، اسلامی و ملی؛
  • بازشناسی ارزشهای فرهنگی کشور؛
  • ترویج روحیه‏ی وحدت ملی و میهن دوستی؛
  • ترویج روحیه‏ی همدیگر پذیری و احترام متقابل.

ارزش ها

  • احترام به قوانین نافذه کشور؛
  • احترام و بها قایل شدن به ارزشهای ادبی، هنری و فرهنگی ادبیات پارسی دری؛
  • ارج گذاشتن به قوانین و ارزشهای اسلامی و ملی؛
  • ادب دوستی و فرهنگ پروری بهخاطر انکشاف و توسعه‏ی ادبیات پارسی دری؛
  • احترام به ارزشهای انسانی و اخلاقی؛
  • میهن دوستی و تقویت وحدت ملی و مبارزه با هر نوع تعصب و تبعیض؛
  • رابطه‏ی حسنه بین استادان دانشجویان و همکاران پوهنتون؛
  • توجه به پیشرفت و ترقی همه جانبه به معارف کشور؛
  • ایجاد روابط حسنه با دیگر واحدهای اکادمیک و علمی – تحقیق کشور.

 

دیپارتمنت ژورنالیزم

تاریخچه‏‌ی دیپارتمنت ژورنالیزم

دیپارتمنت ژورنالیزم درسال 1388 ه-ش درچوکات پوهنحی ادبیات وعلوم بشری مؤسسه تحصیلات عالی بدخشان تأسیس گردیده وبه گونه‏‌ی مستقل به فعالیت آغاز کرد، که هدف اصلی آن آماده کردن محصلان وآشنای آنها بامعیارهای پزیرفته شده روزنامه نگاری درسطح منطقه وجهان ودرعرصهی خبر رسانی، اطلاع رسانی،آموزش وسرگرمیباشد.

   این دیپارتمنت دارای 6 تن کادرعلمی بوده که 1 دکتر ۳ ماستر 2 لیسانس  1 تن ازماسترها مصروف فراگیری دورهی دکترا درکشور چین میباشد  و همچنان یک تن از لیسانسها مصروف فراگیری دوره‏ی ماستری خویش در کشور جمهوری اسلامی ایران میباشد.همچنام قابل یاد آوری است که استادان این دیپارتمنت دارای رتبههای علمی پوهنیارونامزد پوهنیار میباشند.

دیدگاه

دیپارتمنت ژورنالیزم پوهنحی ادبیات و علوم بشری باداشتن استادان جوان و متعهد درنظر دارد، تا درپنج سال آینده ضمن ارتقای ظرفیت اساتید و ترویج فرهنگ تحقیقات علمی معیاری درجمع بهترین دیپارتمنتهای مربوط کشور قرارگیرد.

ماموریت

ماموریت این دیپارتمنت، تغییر وضعیت تحصلی، ارتقای ظرفیت استادان و محصلان انجام تحقیقات علمی معیاری و تقدیم فارغان مسلکی و متعهد را رسالت خود میداند.

اهداف

  • تربیت کادرهای متخصص، متعهد، مسلکی و خدمتگزار که باورمند به شکوفایی کشور عزیز افغانستان باشند؛
  • حفظ ارزش‌های  دینی،ملی و فرهنگی و ایجاد بستر مسائل گفتمان بومی و جهانی؛
  • شایسته سالاری و همدیگر پذیری در زیر لوای یک ملت واحد که فارغ از هرگونه تعصب تبعیض وتک تازی باشد؛
  • مسلکی سازی خبرنگاری در جامعه؛
  • ایجاد گروه خبرنگاری به منظور پل ارتباطی بین مردم و دولت؛
  • ارتقای سطح علمی و مسلکی و ایجاد فرصت‌های عادلانه تحصیلی برای استادان و محصلان؛
  • نیازسنجی بازار در عرصه خبرنگاری؛
  • طرح و تطبیق برنامه‌های علمی –تحقیقی.

ارزش‏ها

  • قانونمندی؛
  • احترام ارزهای ملی و دینی؛
  • تخصص گرایی ؛
  • شایسته سالاری؛
  • ترویج فرهنگ تساهل و مدار؛
  • نهادینه سازی قانونمندی آزادی بیان؛
  • تلاش در جهت نهادینه کردن حساب‏دهی و شفافیت؛
  • ترویج روحیه‏ی ملی‌گرایی و ملت باوری؛
  • اعتلای فرهنگ؛
  • ترویج روحیه همدیگر پذیری؛
  • مبارزه با انواع متعدد تعصب و تبعیض.

دیپارتمنت زبان و ادبیات انگلیسی

دیپارتمنت انگلیسی در سال 1391 ه.ش. ایجاد و تاسیس گردید که الی اکنون امورش را درچوکات پوهنحی ادبیات وعلوم بشری  به پیش برده است. این دیپارتمنت تا کنون هشت دوره فارغ داده است. که سالانه به تعداد زیاد محصلان را فارغ و به جامعه تقدیم می‏کند. 

  قابل یاد اوری است که دیپارتمنت انگلیس دارای ۵ تن استاد بوده که از جمله چهار تن انها ماستری خویش را از کشورهای مختلف مانند  افغانستان و هندستان بهدشت آوردن و در عین حال یک  تن از استاتید دیگر مصروف فراگیری برنامه ماستری خویش از کشور  ایران  میباشد و یک استاد دیگر این دیپارتمنت  مصروف درس دوره‏ی ماستریاش در داخل افغانستان است. قابل تذکر است که رتبه‏ی علمی استادان این دیپارتمنت نامرد پوهنیار، پوهنیار و پوهنمل  میباشند که اساس و زیربنای کاری شانرا تدریس، کار در کمیتهها، تحقیق  و راهاندازی کنفرانسهای علمی و رهنمای محصلین در عرصههای گوناگون علمی و اکادمیک تشکیل میدهد.

اهداف objectives

قسمی‏که تدریس زبان انگلیس جز نصاب درسی سیستم تحصیلی افغانستان است. تربیت محصلین متخصص در اموزش زبان انگلیسی جهت تدریس ان از اهمیت به سزای برخوردار است . در این راه توجه به جنبههای فنی و تخصصی در اموزش زبان ایجاد مهارتهای خواندن و درک مطلب متون تلفظ و بیان صحیح در تهیهی برنامه‏ی درسی نه تنها برای استادان بل‏که برای انان که استاد نیستد اما می‏خواهند مشکلات وظیفوی و خصوصی خویش را با این زبان مرفوع بسازند از اهمیت و اولیت برخوردار است. بنا اهداف عمده‏ی دیپارتمنت انگلیسی  قرار ذیل می‏باشد:

  • تربیه کادرهای مسلکی و تخصصی؛
  • جذب افراد سایسته و کار فهم؛
  • بلند بردن درجه‏ی استادان تا درجه‏ی دوکتورا؛
  • بلند بردن رتبهی استادان تا رتبه‏ی پوهندوی و پوهنوال؛
  • به چاپ رساندن کتابهای درسی درین دیپارتمنت؛
  • به نشر رساندن مقالات در نشریههای ملی و بین المللی؛
  • ایجاد کنفرانسهای علمی برای استادان و محصلان این رشته؛
  •  بلند بردن سطح آکاهی علمی و دینی محصلان این دیپارتمنت؛
  •  استفاده از زبان تکنالوژی روز وعلوم عصری؛
  • تربیه‏ی محصلان و افراد متخصص.

دیدگاهVision

دیپارتمنت زبان و ادبیات انگلیسی با ارایه‏ی خدمات با کیفیت علمی، تحقیقی و آموزشی در عرصههای مختلف ادبی، فن ترجمه، زبان شناسی، تدریس و آموزش تلاش خواهد کرد تا جایگاه عالی در پنج سال آینده در سطح پوهنتون بدخشان و پوهنتونهای دیگر کشور بهدست آورد.

 ماموریتMission  

دیپارتمنت زبان و ادبیات انگلیسی مهارتهای تحقیق، تدریس باکیفیت و تقویت دانش تیوری و عملی را از رسالتهای خویش میداند.

ارزشها Values

  • احترام به تمام ارزش های اسلامی؛
  • احترام به تمام ارزشی ها ملی؛
  • احترام به تمام اصول و مقررات وزارت تحصیلات عالی کشور؛
  • احترام به تمام اصول و مقررات پوهنتون بدخشان.

 

د پښتو څانګې پېژندنه

په بدخشان پوهنتون کې د ژبو او ادبیاتو پوهنځی په ۱۳۸۸ لمریز کال کې منځته راغی او خپلې علمي او اکاډمیکې چارې یې په خپل وار په پارسي دري، ژورنالیزم، عربي، پښتو او انګلیسي څانګو کې پيل کړې.

د بدخشان پوهنتون په ژبو او ادبیاتو پوهنځي کې پښتو څانګه په ۱۳۸۹ لمریز کال کې جوړه شوه چې په لومړي سر کې یې دوه استادان درلودل خو د وخت په تېرېدلو سره یې دغه شمېره شپږو تنو استادانو ته ورسېدله او دا لړۍ به همداسې روانه وي.

د پښتو څانګې څرنګوالی

پښتو څانګه د ژبو او ادبیاتو پوهنځي کې تر اوسه ځانګړې ودانۍ نه لري او د یاد پوهنځي په ګډه ودانۍ کې خپلې زده کړیزه چارې تر سره کوي؛

پښتو څانګه د ټولګیو د نشت له امله زده کړې دوه وخته کړي دي چې دریم او څلورم ټولګي مخکې له غرمې او لومړی او دویم ټولګي یې وروسته له غرمې راځي؛

په پښتو څانګه کې شپږ تنه استادان د ماستر او لیسانس په کچه په تدریس بوخت دي.

د څانګې موخې

دا څانګه د پښتو ژبې او ادب متخصصین روزي. کوم زده کړیالان چې له څانګې فارغیږي، د پښتو ژبې او ادب په ډګر کې پښتو ته خدمت کوي. په دې څانګه کې زده کړیالانو ته د لیکوالۍ،څېړنې او شاعرۍ پر فن او اصولو خبرې کېږي چې فارغ زده کړیالان بیا په اسانه څېړنه او لیکنه کولی شي او د افغاني فرهنګ به بډاینه کې برخه اخلي.

  پښتو څانګې تر اوسه ډېر زده کړیالان فارغ کړي چې د پښتو ژبې او ادب پر مختګ کې یې ونډه اخیستې ده.

د ښوونې او زده کړې ډول

پښتو څانګه زده کړیالانو ته د لا زیاتې پاملرنې پر بنسټ د کتابونو، لکچرنوټونو، کورنیو دندو، کنفرانسونو، پوښتنو او د ماخذونو د ورکړې له امله هغوی هڅوي چې پر بېلابېلو موضوعاتو څېړنې او لیکنې وکړي. استادان ورته د لیکنې طرز او ضمني معلومات ورکوي.

د زده کړیالانو د ارزونې ډول

استادان د زده کړیالانو د علمي کچې د ارزونې لپاره له بېلابېلو لارو چارو استفاده کوي لکه وخت په وخت ترې پوښتنې کوي، شل سلنه  او وروستۍ ازموینه ترې اخلي او ورسره د هغوی کورنۍ دندې او کنفرانسونه ګوري او ځای ځای ورته لارښوونې کوي.

د لیسانس دورې جوړښت او زده کړې لړۍ

دلیسانس دوره څلور کلنه یا اته سمستره وي چې هر سمستر یې شپاړلس اونۍ دی.

وړوالی او ونډه

د دې څانګې له زده کړیالانو څخه طمع کېږي چې د لیسانس د دورې له فراغت څخه وروسته وکولای شي په بېلابېلو ادارو کې لکه: اطلاعات او کلتور، د ښوونې او روزنې په وزارت، د لوړو زده کړو په وزارت، د ښوونې او روزنې په ریاست، د لیسو مدیریت، د لیسو معلمي او همدارنګه په رسنیو او تلویزونونو کې د خبریال، ویاند او نورو ادبي او فرهنګي چارې پر مخ یوسي.

بنستیز ارزښتونه

  • د هېواد ټولو نافذه قوانینو ته درناوی کول؛
  • اسلامي او ملی قوانین په سر سترګو منل؛
  • ملي روحیه غښتلې کول او هر نوع تبعیض څخه کرکه کول؛
  • د هېواد د نورو اکاډمیکو، علمي او تحقیقي مرکزونو سره ښه روابط پالل.

لید لوری

د دکتورا په کچه د علمي کادرونو روزل؛

د تخنیکي او تکنالوژیکي امکاناتو برابرول؛

د ستونزو حل ته لومړیتوب ورکول؛

ټولنې ته په لوړه علمي سویه وګړي وړاندې کول.

ماموریت

پښتو څانګه د ادب او فرهنګ په برخه کې د نوي، ځوان او تکړه ځوانانو په روزنه او تربیه کې مسوله ده او دا خپل ایماني او ملي وجیبه ګڼي.